Investiţii de amploare la Tiha Bârgăului. Vasile Şut: Avem un buget de peste 40 milioane lei

Bugetul general al comunei Tiha Bârgăului este unul dintre cele mai mari din perioada post decembristă, fiind de peste 40 milioane lei, însă acesta va fi rectificat pe plus după semnarea altor contracte de finanţare.
„Este un an bun pentru dezvoltarea comunei. Acest buget iniţial va fi majorat cu aproximativ 2 milioane euro, după ce vom semna contractul de finanţare pentru reţeaua de canalizare. Avem foarte multe investiţii atât din fonduri europene, cât şi guvernamentale sau din bugetul local. Sper să putem da drumul şi la execuţia lor pentru că procedurile de achiziţie publică, licitaţiile, sunt foarte greoaie”, ne-a declarat primarul Vasile Şut.
Astfel, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a, administraţia din Tiha Bârgăului are semnate deja cinci contracte de finanţare pentru infrastructura educaţională şi rutieră. În fapt, este vorba despre reabilitarea totală a Şcolii Gimnaziale Tiha Bârgăului, cu o valoare de 707.494 lei, reabilitarea şi extinderea Şcolii Gimnaziale Tureac – structura Şcoala Primară Valea Tureacului, cu o valoare de 653. 479 lei, reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Tureac (nr. 1), cu o valoare de 130.997 lei şi a Şcolii Gimnaziale Tureac (nr. 2), cu o valoare de 270.511 lei, ultimele două investiţii fiind impuse în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare ISU şi DSP. „La terminarea acestor investiţii, toate unităţile de învăţământ din Tiha Bârgăului vor fi reabilitate şi vor funcţiona cu toate autorizaţiile necesare. Tot prin PNDL, anul trecut am reabilitat şcolile din Mureşenii Bârgăului şi Piatra Fântânele. Consideră că educaţia este cel mai de preţ lucru al unui popor”, a precizat primarul bârgăuan. Săptămâna viitoare urmează să fie semnate contractele pentru elaborarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor.
Un alt proiect implementat prin PNDL II se referă la construirea a nu mai puţin de cinci poduri în comuna Tiha Bârgăului, şi anume, pod la Bodeu (Tiha), pod la Graţian (Tureac), şi pod la Găvan, pod Uliţa Morii şi pod Uliţă Gicanu (Mureşenii Bârgăului), investiţie de peste 2 milioane lei, procedura de achiziţie publică fiind în derulare. De asemenea, autorităţile locale aşteaptă să semneze contractul de finanţare pentru construirea reţelei publice de apă uzată menajeră şi staţie de epurare la Piatra Fântânele, proiect de aproape 9,5 milioane lei.
Primăria Tiha Bârgăului are în implementare cinci proiecte cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 7,8 milioane euro. Este vorba despre trei proiecte de modernizare a drumurilor forestiere, fiecare având o valoare de aproximativ 1,5 milioane euro, de modernizare a drumurilor comunale, în valoare de 1 milion euro şi de realizare a reţelei de apă şi canalizare în Tiha Bârgăului şi Tureac, investiţie estimată la 2,3 milioane euro. Pentru toate aceste proiecte a fost lansată procedura de licitaţie pentru proiectul tehnic, ulterior fiind lansată procedura şi pentru execuţie, astfel că debutul lucrărilor ar putea fi prelungit de aceste proceduri.
Nu în ultimul rând, din bugetul local sunt preconizate o serie de investiţii importante pentru comunitate, un prim proiect vizează realizarea aducţiunii de apă la Mureşenii Bârgăului, prin captarea unui izvor, pentru ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să străbată, în vremurile secetoase, distanţe mari pentru a-şi lua apă de la Valea Străjii.
De asemenea, anul acesta vor debuta lucrările de amenajare a unui parc şi spaţiu de joacă pentru copii la Mureşenii Bârgăului, în valoare de 200.000 lei şi a unui parc la Tiha Bârgăului, proiect în valoare de 180.000 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5