INVITAȚIE LA ”NUNTA ZAMFIREI”

Elena M. Cîmpan

E timpul Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”. Aceeași nuntă, dar alta mereu.
An de an, de 23 de ani, în cele 23 de ediții, Festivalul prezintă obiceiuri din țări mai îndepărtate sau mai apropiate.
Ediția de anul acesta îmbină tradiționalul cu clasicul, modernul cu arhaicul, obiceiurile cu interpretarea lor de azi.
Mai auzim de nunți făcute pe plajă, pe câmpii... Bistrița vă invită la o nuntă pe scenă. Un spectacol. Veniți să vă trăiți sau re-trăiți propria nuntă. ”Nunta Zamfirei” e a fiecăruia dintre noi, e parte din nunta noastră.
La alte festivaluri, din țară ori din lume, oamenii își cumpără bilet din timp. Nu e păcat să nu vă bucurați de acest Festival gratis? Despre ”Nunta Zamfirei” vor vorbi și povesti cei care au venit și au văzut. Nu e păcat să nu știți ce a fost aici?
Seri cu obiceiuri din nunțile popoarelor, cu dansuri măiestre, cu muzică pe măsură. E o poezie a dansului și a cântecului tradiționale. Uneori, stilizate, actualizate. Niciodată Bistrița n-a fost mai colorată, de la costumele din Festival, ca în aceste zile de ”Nunta Zamfirei”.
E mijlocul verii, e mijlocul săptămânii, e un mijloc de a vă bucura de artă adevărată. Și de unitate în diversitate.
Festivalul are un imn, ”nuntă ca la Bistrița, cum n-a fost la nimenea”, are un nume din opera lui George Coșbuc și poate avea și un motto, ”e lung pământul, ba e lat”, cu trimitere la meridianele de pe care vin grupurile de dansatori.
Nu știm cum l-ar înțelege coreenii pe acest morfem al nostru, ”ba”, dar ne bucurăm că în deschiderea Festivalului cântă Orchestra ”Debyeot Youth Wind”, alcătuită din 80 de suflători și percuționiști, toți tineri și pasionați. Numele Orchestrei este dat de orașul Debyeot și se traduce prin ”locul unde soarele nu apune niciodată”, un frumos ”dar” pentru Festival.
Impresara Orchestrei, So Yung, ne spune că Debyeot este un oraș mic în Coreea de Sud și Orchestra, care a primit multe premii, este o mândrie a locului. So Yung nu contenește să-și exprime bucuria de a concerta la Bistrița, considerând o adevărată onoare să deschidă acest Festival. Ea vorbește despre turneele întreprinse în Europa, trei până acum, în Cehia, în Polonia și în România. Bistrița este un popas, după Târgu- Mureș, Reghin și Cluj- Napoca, după care Orchestra se va îndrepta spre Austria și Germania.
Managerul cultural Sabin Mircea Rus face elogiul muzicii în apropierea dintre oameni și apreciază implicarea instituțiilor în fenomenele artistice, de calitate.
Péter Kolcser, manager în Proiectul de turneu prin România al Orchestrei ”Debyeot Youth Wind” împărtășește din experiența tehnică și profesională a ducerii la bun sfârșit a unui demers de mare anvergură.
Toți recunosc amploarea activității artistice și consideră Bistrița un loc ales pentru o muzică de calitate.
Orchestra ”Debyeot Youth Wind” din Coreea de Sud deschide Festivalul Internațional ”Nunta Zamfirei”, cu un moment unic și exotic pe scena din fața Palatului Culturii din Bistrița. Vă așteptăm!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5