Ioan Deneş, senator PNL: „Modificările aduse Codului Silvic întregesc în mod clar şi responsabil aspectele legate de exploatarea masei forestiere”

Senatul României a dezbătut și votat o serie de amendamente aduse Codului Silvic prin care se fac o serie de modificări importante în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase, precum și în ceea ce privește diminuarea taierilor ilegale din paduri.

Printre cele mai importante amendamente se numără cele legate de statutul personalului silvic, eliminându-se din lege obligativitatea acestuia de a obține autorizația de practică in forma propusa initial privind modificarile codului silvic. Principalul motiv luat în considerare la eliminarea acestei propuneri initiale de modificare a Codului silvic a fost acela că profesia de silvicultor nu este o profesie liberală.

De asemenea, în amendamentele discutate și votate se mai specifică și că se va înființa în cadrul Jandarmeriei Române o structură specializată de jandarmerie forestieră, cu atribuții în domeniul supravegherii, controlului, protecției și conservării fondului forestier, precum și pentru combaterea oricăror încălcări legale.

In noul Cod Silvic pentru persoanele fizice, se mentine in continuare posibilitatea exploatarii în regim propriu a masei lemnoase din padurile care le au in proprietate, în limita a 20 de metri cubi pe an.

De asemenea, senatorii au aprobat amendamentul care prevede ca începând cu 1 ianuarie 2015, să se interzica vânzarea unui procent mai mare de 50% din masa lemnoasă pusă în valoare pentru a fi recoltată ca „lemn pe picior” din păduri proprietate publică iar restul putandu-se valorifica din rampe sau depozite special amenajate.Prin acest amendament s-a avut in vedere ca in cursul anului 2014 sa poata fi amenajate rampele de depozitare si in acelasi timp sa ramana in continuare intr-un procent de 50% posibilitatea de-a se exploata padurea ca ,,lemn pe picior’’.

„Modificările aduse Codului Silvic întregesc în mod clar și responsabil aspectele legate de exploatarea masei forestiere. Aceste modificări și-au dorit să aducă în Codul Silvic prevederile care să securizeze exploatarea în mod riguros și legală a masei lemnoase și limitarea până la eliminare a furtului sau exploatărilor nejustificate”, a precizat senatorul PNL Ioan Deneș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5