Ministrul Doina Pană: Codul Silvic va fi adoptat în acest an

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, crede că proiectul noului Cod Silvic va fi adoptat în acest an, iar, în paralel, se va lucra la Statutul personalului silvic şi la Regulamentul de exploatare a masei lemnoase.
„Am convenit să ne întâlnim cât de curând şi să ne aplecăm asupra Statutului personalului silvic şi a Regulamentului de exploatare a masei lemnoase, printr-o hotârâre de Guvern, care este un document subsecvent, imediat ce se va promulga Codul Silvic, încât să nu mai întârziem foarte mult”, a declarat ministrul Doina Pană, prezentă la Adunarea Generală a Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România.
Potrivit oficialului guvernamental, mai există un singur amendament care trebuie discutat, apărut la Comisia de mediu a Camerei Deputaţilor, amendament referitor la „micii agenţi economici care fac exploatare”. „Am încredere că va ieşi foarte repede şi nu vreau să stăm până iese Codul Silvic şi să nu avem Regulamentul”, a precizat ministrul Pană.
Gabriel Stanciu (preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri): Avem nevoie de acest Cod Silvic
Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, ing. Gabriel Stanciu, consideră că adoptarea proiectului Codului Silvic reprezintă o necesitate, fiind cea mai bună variantă din ultimii 20 ani.
„Acest Cod Silvic de care s-a povestit foarte mult în ultima vreme este lucrart în proporţie foarte mare de specialişti, doamna ministru a avut inspiraţia să adune toţi actorii din sectorul silvic, să-i pună la masă şi să lucreze ei. Noi am lucrat. A ieşit o variantă de fond, iar părerea mea şi a multora este că avem poate cea mai bună variantă de Cod de după Revoluţie.
Rezolvă foarte multe probleme legate de micile proprietăţi, de mediu, de amenajament, de favorizarea dezvoltării locale prin prelucrare locală a lemnului, prin măsuri antimonopol şi multe, multe altele”, a declarat ing. Gabriel Stanciu, la finalul Adunării Generale a Administratorilor de Păduri din România.
Acesta a ţinut să puncteze deschiderea ministrului deleagt Doina Pană faţă de problematica din domeniu şi „faptul că s-a bătut pentru a promova acest Cod”. „Toţi cei care am lucrat la acest Cod Silvic vom fi alături pentru a-l promova. Avem nevoie de acest Cod Silvic”, a adăugat acesta.

Niculae Ţucunel (preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România): A venit timpul ca lucrurile să fie tăiate din rădăcină
Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Nicolae Ţucunel, spune că structura pe care o reprezintă este „adepta regulilor”, iar agenţii economici simt nevoia de a elimina prin reguli orice tentaţie de sustragere de material lemnos.
„A venit timpul în care lucrurile să fie tăiate de la rădăcină şi sunt foarte multe lucruri întreprinse în această direcţie. Susţinem promovarea Codului Silvic, susţinem aplicarea HG 470 şi avem rugămintea, ca într-un timp scurt, să fie elaborat şi emis prin hotărâre de Guvern un Regulament de vânzare a masei lemnoase, unitar la nivel de fond forestier românesc, şi un Regulament de atestare a agenţilor economici, astfel încât să nu poată să intre în pădure oricine doreşte acest lucru”, a punctat preşedintele ASFOR.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5