Ioan Oltean: Revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare reprezintă un progres pentru partide, dar un regres pentru electorat

Copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare reprezintă un progres din punctul de vedere al partidelor, dar un regres pentru electorat.

"Partidul din care fac parte este cel care a iniţiat şi a determinat, în ultimă instanţă, votul uninominal. Din păcate, o spun nu numai eu, o spunem cu toţii, nu a fost ceea ce am crezut noi. N-a fost o selecţie mai riguroasă a candidaţilor decât atunci când a fost pe liste, nu a fost prezentă o calitate superioară a candidatului faţă de perioada de înainte. Toate partidele, la nivelul comisiei, s-au pronunţat dezamăgite de acest lucru şi au susţinut revenirea la listă. Prin prisma participării electoratului, este un regres. Prin prisma interesului partidului, e un progres.

Mare parte dintre candidaţii care au obţinut mandatul şi-au asumat aproape în totalitate meritul, spunând că el, dacă a luat 80% în colegiul respectiv, acel 80% este al lui şi că partidul n-a avut niciun fel de contribuţie în privinţa aceasta, ceea ce ştim cu toţii că este fals", a declarat Ioan Oltean, membru al comisiei care elaborează Codul Electoral.

Ioan Oltean ar fi vrut, totuşi, ca alegerea preşedintelui consiliului judeţean să se facă uninominal, iar primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, însă aceste propuneri nu au întrunit majoritatea membrilor comisiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5