Am investigat pentru dvs.

Ioan Oltean şi averea sa de bugetar

Ioan Oltean este în această perioadă în plină campanie electorală pentru a se asigura că PDL Bistriţa Năsăud, în ciuda scandalurilor de corupţie ce îl vizează, va obţine un scor mulţumitor la alegeri. Ioan Oltean se afişează nonşalant în comunele şi oraşele judeţului căci, deşi numele său este sinonim cu afacerile necinstite, deputatul încă speră că alegătorii vor fi cuprinşi brusc de amnezie şi vor uita scandalurile de corupţie în care este implicat. În ciuda eforturilor disperate de a masca adevărul, bistriţenii ştiu că toţi cei pe care el i-a numit în funcţii publice au dosare de corupţie şi sunt anchetaţi de DNA. Este cel mai bogat politician din Transilvania, doar că averea acestuia nu poate fi justificată dintr-un salar de bugetar, fie el şi de parlamentar. În acest context, va reuşi Ioan Oltean să grăbească paşii alegătorilor spre urnele de vot?

                Secretarul general al PDL a intrat în politică pentru bani. După 18 ani în funcţii publice şi în centrul puterii PDL-iste, a reuşit să facă foarte puţine pentru Bistriţa Năsăud. Gropi uriaşe, ca nicăieri în ţară marchează drumul spre nordul judeţului, acolo unde îşi obţine cele mai multe voturi. Ca o emblemă a insucceselor sale politice, drumurile acestea arată deturnarea fondurilor către clientela PDL lăsând mii de familii neputincioase, chinuindu-se zilnic să parcurgă câţiva kilometri. Cu siguranţă putem spune că scopul vieţii sale nu a fost interesul cetăţeanului, ci obţinerea de terenuri şi case situate în zone superbe.

Ioan Oltean (foto) expert în afaceri imobiliare deţine terenuri şi proprietăţi imobiliare mult peste valoarea veniturilor sale de bugetar. Averea impresionantă a lui Oltean se prezintă astfel potrivit declaraţiei de avere: acesta deţine în prezent un teren de 2.000 m.p. în comuna Voluntari, judeţul Ilfov, un teren de 1000 m.p. în comuna Afumaţi, tot în judetul Ilfov si un altul de 3.000 m.p. în comuna Tunari. Este vorba despre terenuri foarte bine cotate pe piaţa imobiliară a capitalei şi case situate în zone superbe. Acese vile construite pentru Oltean de afacerişti locali, ulterior sunt  vândute de democrat-liberalul pentru a-şi umfla conturile.

 

Terenuri şi case peste puterea financiară legală a lui Ioan Oltean

 

                Casa din municipiul Bistriţa a lui Ioan Oltean a fost construită de afaceristul Vasile Coruţiu, acum în faliment. La rândul său, liderul PDL l-a sprijinit pe Coruţiu în multe dintre afacerile acestuia. Inclusiv, spun sursele locale, în obţinerea avizelor de către Coruţiu pentru o construcţie într-o zonă interzisă, pe lacul Colibiţa, se arată în articolul din Ziuanews.ro

                Ioan Oltean mai are şi o casă în construcţie pe Dealul Sigmirului, aşezată pe centura Bistriţei, tot într-o zonă superbă. Vila este trecută pe numele unei apropiate a liderului PDL, Elena Cristina Mora.

                De asemenea, Ioan Oltean are o casă în construcţie pe Dealul Jelnei, o zonă superbă din comuna Budacu de Jos, foarte apropiată de municipiul Bistriţa, care este condusă de pedelistul Florin Sandu Simionca. De altfel, Liviu Rusu, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, deţine şi el un teren cu o casă în construcţie în comună, situate aproape de casa lui Oltean.

                Conform surselor locale, sume mari de bani au aprovizionat bugetul comunei, pe de o parte de la guvern, iar pe de altă parte de la Consiliul Judeţean condus de Liviu Rusu. Aceleaşi surse au afirmat că aproape toate lucrările din comună sunt făcute prin firma primarului Simionca, care se află, de ochii lumii, pe numele cumnatului său.

                Totodată, lucrările la casa lui Liviu Rusu din Budacu de Jos sunt efectuate de o firmă care a câştigat mai multe lucrări la nivel judeţean. Printre acestea şi Crucea ortodoxă de lângă mănăstirea din Piatra Fântânele, în valoare de 13 miliarde de lei, şi unde Curtea de Conturi a constatat lipsa sumei de 1,3 miliarde, pe care conducerea CJ nu a putut-o justifica.

                Actualmente, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Liviu Rusu locuieşte în comuna sa natală, Dumitriţa, foarte aproape de capitala judeţului şi legată de municipiul Bistriţa printr-un drum judeţean. Deşi drumul era cât de cât în regulă, pedelistul Liviu Rusu a alocat bani pentru reasfaltarea acestuia, în condiţiile în care sunt şi astăzi două comune care nu sunt legate de arterta asfaltată. De asemenea, Rusu mai are alte terenuri şi case şi în Sângeorz-Băi.

 

Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean, averi în oglindă

 

                O relaţie ciudată există între Ioan Oltean şi bistriţeanca Crinuţa Dumitrean. Spre exemplu, din declaraţiile de avere ale celor doi rezultă că Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean au multe bunuri imobile "în oglindă". Astfel, dacă Oltean deţine în Voluntari un teren intravilan în suprafaţă de 2.000 mp, obţinut în 2005, şi Crinuţa Dumitrean are în Voluntari un teren intravilan în suprafaţă de 1.000 mp, obţinut în 2009. Oltean are în Afumaţi un teren de 1.000 mp, obţinut în 2006, Crinuţa are şi ea în Afumaţi un teren de 25.000 mp, obţinut tot în 2006. Are Oltean teren de 3.000 de mp în Tunari, obţinut în 2008, are şi Crinuţa un teren de 5.000 mp în Tunari, obţinut în 2007. Singura diferenţă la capitolul "terenuri" este în avantajul Crinuţei: un teren de 42.927 mp în comuna Dascălu, Ilfov, obţinut în perioada 2006-2009. Toate aceste similitudini dintre cele două declaraţii de avere pot duce la întrebarea dacă nu cumva aceste terenuri sunt tot ale lui Ioan Oltean?!

Aceeaşi întrebare şi-o pune şi Agenţia Naţională de Integritate care cere confiscarea a peste 150.000 de euro fostului preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean. Aceasta a cumpărat terenuri fără să aibă bani. Dar aceasta a fost doar o unealtă în mâinile lui Ioan Oltean. În 2006, Crinuţa Dumitrean a câştigat 47.000 de euro, dar a cheltuit, în mare parte pe terenuri în Ilfov, 70.000 de euro. Aşadar, a cheltuit cu 23.000 de euro mai mult decât propriile venituri.

 

120.000 de euro s-au evaporat

 

                Rămânând la capitolul bani, altceva este interesant dacă ne uităm la declaraţia de avere a lui Ioan Oltean. Secretarul general al PDL a vândut în 2010 un apartament, pentru care a încasat 120.000 de euro. Anul trecut, Oltean şi-a vândut şi o maşină în schimbul a 20.000 de lei. Sumele încasate de liderul PDL nu se regăsesc însă în vreun cont al lui Oltean, potrivit declaraţiei de avere, ceea ce înseamnă că acesta fie a cheltuit toţi banii, fie îi ţine la saltea.

 

Ioan Oltean - trafic de influenţă pe piaţa de energie

 

                Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, l-a acuzat şi a sesizat DNA, pentru trafic de influenţă în favoarea firmei Beny Alex, intermediar pe piaţa de energie. Codruţ Sereş a declarat că Oltean i-a cerut, de mai multe ori, să ajute firma privată Beny Alex să achiziţioneze energie electrică de la stat.

Plangerea depusă de Sereş la DNA survine pe fondul unor controverse majore din piaţa energetică, al căror punct de plecare este decizia CSAT de desecretizare a tuturor contractelor de achiziţie sau de privatizare a unor unităţi. Ioan Oltean, a mărturisit, ulterior, că l-a vizitat pe Şereş la minister pentru a face lobby şi a se interesa dacă contractul pe care îl are firma unei "cunoştinţe foarte bune" - Benny Alex - cu termocentralele de la Turceni şi Rovinari şi va fi reziliat.

 

Ioan Oltean aleargă după voturi pentru a-şi proteja averea

 

                O mică parte din banii obţinuţi în aceşti ani, prin afaceri în detrimentul cetăţeanului, de PDL Bistriţa Năsăud se întorc sub forma mitei electorale către alegători. Este şi cazul pungilor cu zahăr şi ulei de la Năsăud care arată convingerea conducerii PDL că acuzaţiile de corupţie pot fi ascunse în spatele unei atenţii sărace pentru cei ce au fost furaţi în toţi aceşti ani. Căci banii investiţi din mita electorală provin cel mai probabil tot din bani publici, fiind o fărâmă din sumele imense însuşite ilegal de mai marii PDL ai judeţului.

A.P. Iron

Comentarii

05/06/12 22:06
Marcel

E bine ca este o parte a presei care mai scrie despre cel care a devalizat bugetul tarii 22 de ani. Completare: http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/pupila-lui-oltean-a-sters...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5