Ioan Oltean şi Radu Moldovan, somaţi de la centru să-şi rezolve probleme în teritoriu

Conducerea coaliţiei PSD-PDL va lua decizii în numele filialelor celor două partide care nu-şi vor rezolva diferendele legate de protocolul de colaborare până la sfârşitul acestei săptămâni, a avertizat marţi, prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Adriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Protocolul local nu va fi semnat prea curând în judeţele rămase atât timp cât premierul Emil Boc tergiversează numirea Maiei Teodoroiu secretar de stat la Ministerul Justiţiei, susţin însă surse social-democrate. Mai mult, conducerea PSD ar fi dispus blocarea numirii democrat-liberalilor în fruntea direcţiilor deconcentrate care sunt subordonate ministerelor conduse de către social-democraţi.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L, Adrian Videanu, în prezent mai există încă două-trei cazuri de organizaţii judeţene care nu şi-au rezolvat problemele.

El a evitat să menţioneze care sunt filialele unde PSD şi PDL nu au parafat protocolul de colaborare, precizând doar că una dintre aceste organizaţii este Vrancea. Colaborarea nu a fost semnată încă nici la Olt, deşi cele două părţi au demarat discuţiile în acest sens.

Judeţul Bistriţa-Năsăud pe lista neagră

Un judeţ cu probleme în coaliţie este şi judeţul nostru, acolo unde filiala PSD a decis, la începutul lunii aprilie, să rupă protocolul semnat cu PD-L la nivel local, reclamând împărţirea bugetului judeţean de către PD-L, aliat cu PNL, în defavoarea primarilor social-democraţi. Probleme similare au fost semnalate de o parte sau alta şi la nivelul judeţelor Hunedoara şi Constanţa.

PSD nu se grăbeşte însă să dea curs dorinţei PD-L de a soluţiona conflictele la nivel local. Nemulţumiţi de faptul că Boc a onorat doar parţial solicitările PSD cu privire la numirile în aparatul guvernamental, ocolind problema Maiei Teodoroiu la Justiţie, social-democraţii au de gând să condiţioneze accesul democrat-liberalilor la conducerile serviciilor deconcentrate judeţene de numirea acesteia ca secretar de stat în ministerul controlat de Cătălin Predoiu.

În aceste condiţii, acolo unde PD-L a primit, în cadrul negocierii dintre filialele judeţene, posturi de directori la servicii care ţin de domeniul Internelor, Educaţiei, Sănătăţii, Muncii, Mediului sau IMM-urilor, validarea acestor numiri ar putea fi amânată până când PSD ia act de numirile la nivel guvernamental atât de mult dorite.

Democrat-liberalii nu par a fi prea îngrijoraţi de o asemenea măsură, ba mai mult nu cred în punerea în practică a unui astfel de procedeu. Conform unor surse din PD-L, aplicarea de către miniştrii social-democraţi a unei asemenea măsuri de blocaj ar putea avea un efect de bumerang pentru PSD.

Ioan Oltean: „În plan judeţean este vorba despre o isterie PSD”

Avertismentele aruncate de conducerile centrale ale celor două partide către propriile filiale nu par a intimida pe nimeni, mai ales că nu au avut până acum vreo finalitate practică.

PD-L a mai ameninţat în două rânduri că îşi va chema oamenii din teritoriu la ordine dacă nu se vor înţelege cu social-democraţii. Primul termen, stabilit pentru data de 6 aprilie a trecut fără a se înregistra vreo evoluţie pozitivă în diferendele locale ale celor două partide de guvernământ. La rândul său,liderul PSD, Mircea Geoană a cerut omologului său, Emil Boc să-şi disciplineze oamenii din teritoriu.

Democrat-liberalii au mai fluturat convocarea la centru a reprezentanţilor partidelor şi în data de 13 aprilie, fără rezultate notabile în judeţele cu probleme în domeniul semnării protocolului bilateral de colaborare. De altfel, deputatul PD-L Ioan Oltean a şi afirmat că din punctul lui de vedere ceea ce se întâmplă î plan local este doar o „isterie” PSD.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5