Ioan Turc cere realocarea unor sume din cadrul PNDR pentru instalarea tinerilor fermieri

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, solicită autorităţilor reaşezarea unor sume din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în vederea absorbţiei mai bune a fondurilor europene. Potrivit acestuia, fondurile rezervate Măsurii 6.1 –Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri  s-au terminat, în schimb au rămas necheltuiţi bani de pe multe alte măsuri.

         „Modalitatea în care suma totală a fondurilor europene este împărţită între diferitele măsuri lasă de dorit. De aceea şi absorbţia merge greu. Exemplific prin ceea ce se întâmplă pe Măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Numeroşi tineri care au depus proiecte pe această Măsură au rămas cu proiectele depuse şi atât, pentru că s-au terminat banii. Nu doar că au rămas aceşti oameni cu banii cheltuiţi degeaba pe proiect, s-au ales doar cu cheltuiala, foarte mulţi tineri care ar dori să aplice pe această măsură populară  nu pot să o facă. Pentru anul 2017 au fost alocate pe această măsură 171 milioane euro, dar au fost depuse proiecte de 265 milioane euro”, a exemplificat Ioan Turc.

         Liderul liberal a menţionat că sute de milioane „zac pe măsuri unde nu există solicitări”, precum Submăsura 6.5 – Schema pentru micii fermieri (12 milioane euro),  Măsura 4.1 – Investiţii în exploataţii pomicule (85 milioane euro), Submăsura 16.4  şi 16.4 a – Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol şi pomicol etc.

         „Pentru aceste măsuri se tot prelungesc sesiunile, banii nu se cheltuiesc, în schimb, pe Măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, sau 6.2 – Activităţi nonagricole în mediul rural, pentru care există cerere, nu există bani. Aşa înţelege PSD să trateze problema absorbţiei fondurilor europene. La nivelul judeţului această Măsură, în seziunea din 2017, au fost 384 proiecte pentru o valoare de 15,540 milioane euro. Soluţia este una simplă, trebuie doar să se vrea, de urgenţă trebuie transferaţi banii de pe măsurile nepopulare către măsurile pentru care există solicitări, acest lucru fiind permis de către legislaţia europeană”, a concluzionat Ioan Turc.

 

 

Comentarii

11/03/18 10:42
Din Bistrita

Care "tineri"... ( ? ) ca toti is "dusi"... ?!
Care cum scapa de la "pune x-ul " cum o ia la sanatoasa cu coada pe " spcinare " ... pe sub toate gardurile si toate podurile din "Hevuropa"... ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5