La 100 de ani, biserica din Telciu, resfinţită de mitropolitul Andrei şi episcopul Petroniu

Grigore Sâmboan

Sărbătoare aleasă la Telciu. Biserica din centrul comunei  a fost resfinţită  de IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la o sută de ani de la ridicarea ei. Alături de ÎPS Părinte Andrei a slujit PS Părinte Petroniu, episcopul Sălajului şi un număr impresionant de preoţi din parohiile de pe Valea Sălăuţei şi din Ţara Năsăudului.

Un preot trebuie să alerge după credincioşi, să-i strângă precum strânge păstorul oile sale

Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă special amenajată în curtea bisericii şi în cadrul cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Petroniu le-a explicat credincioşilor pericopa evanghelică a Duminicii, Pescuitea Minunată. Ierarhul a vorbit în special despre misiunea preotului şi datoria credincioşilor de a împlini  cuvântul lui Dumnezeu: „Cei care sunt chemaţi de Dumnezeu ca să-I slujească trebuie să alerge, la fel cum un pescar iscusit trebuie să muncească, să depună eforturi pentru a prinde peştii în năvodul său sau în undiţa sa; la fel şi un preot trebuie să alerge după credincioşi, să-i adune, să-i strângă precum strânge păstorul oile sale. Păstorii sau pescarii de oameni trebuie să urmeze cuvântul Domnului Hristos de a lucra cu timp şi fără timp pentru realizarea mântuirii proprii şi a celor încredinţaţi spre păstorire, însă şi păstoriţii să asculte, să împlinească cuvântul Domnului Hristos, pentru că preotul nu pe sine se vorbeşte, se grăieşte, ci învăţătura Domnului Hristos o răspândeşte, încât noi toţi împreună cler şi credincioşi formăm Biserica sau Trupul Tainic al lui Hristos. Prea mulţi confundă clerul cu Biserica. Toţi însă suntem mădulare în parte, având fiecare rostul şi rolul nostru în lucrarea sau realizarea mântuirii şi a Trupului Tainic al lui Hristos care este Biserica, aceasta fiind corabia care ne duce pe valurile înspumate ale acestei vieţi spre limanul cel neînviforat al mântuirii”.

Cei care au ajutat la renovarea bisericii din Telciu, felicitaţi de IPS Andrei

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Clujului i-a mulţumit Preasfinţitului  Părinte Petroniu pentru bunăvoinţa de a fi prezent la sfinţirea bisericii din Telciu şi felicitat pe toţi  cei care s-au implicat în renovarea locaşului de cult: ”În evangheliile ce se citesc la sfinţirea bisericii, Domnul Hristos spune că Biserica Lui nici porţile iadului nu o vor birui. Lucrul acesta îl simt creştinii din totdeauna şi concret frăţiile voastre. Jertfind pentru biserică aţi fost convinşi de lucrul acesta că „aceasta nu-i alta decât poarta cerului, aceasta-i Casa Domnului”. Îi mulţumim Preasfinţitului Petroniu că a venit la bucuria noastră şi ni se umple sufletul de bucurie văzându-vă pe frăţiile voastre mulţi, şi rugăciunea multora străbate cerul şi eu cred că Dumnezeu se va milostivi spre noi şi ne va ajuta să depăşim toate necazurile şi greutăţile din această viaţă. Acum, aşa cum se cuvine la o asemenea sărbătoare mare şi la finalizarea unei asemenea lucrări, trebuiesc şi gratulaţi cei ce s-au implicat cu toată fiinţa”.

Crucea Transilvană pentru părintele Dănuţ Părăscan, preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan şi primarul comunei Telciu, Sever Mureşan

Ca semn de preţuire, părintelui paroh Dănuţ Părăscan, Mitropolitul Andrei i-a conferit distincţia ”Crucea Transilvană” iar părintele Teodor Sărmaş a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, distincţia ”Crucea Transilvană” pentru mireni a fost conferită preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan şi primarului comunei Telciu, Sever Mureşan. Totodată au fost oferite diplome de aleasă cinstire donatorilor şi tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea bisericii cu hramul „ Sfântul Nicolae”.
Impresionatul locaş de cult din Telciu, zidit între anii 1900-1913, a intrat într-un amplu proces de renovare începând cu anul 2000. Potrivit părintelui paroh Dănuţ Părăscan a fost renovat  în totalitate exteriorul şi interiorul bisericii, iar un ultimele luni a fost terminată şi pictura locaşului de cult.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5