Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Telciu

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Telciu.

Cu acest prilej, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preoții parohiei, Dănuț Părăscan și Anton Pop, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu – protosinghelul Porfirie Țanc, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a punctat că Evanghelia de astăzi ne prezintă două tipuri de rugăciune: rugăciunea de mulțumire și cea de pocăință. Ierarhul a explicat că, în rugăciunea de mulțumire, trebuie să-I dăm slavă lui Dumnezeu nu doar pentru cele bune, ci și pentru necazurile din viața noastră și, totodată, să-I mulțumim pentru darurile aproapelui nostru. În cazul rugăciunii de pocăință, ierarhul a spus că suntem chemați să ne rugăm pentru iertarea păcatelor noastre, dar și pentru vrăjmașii noștri, făcând pocăință în locul nepocăinței lor.

La finalul slujbei, preotul paroh Dănuț Părăscan a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale, a fiilor satului și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Tot astăzi, ierarhul s-a rugat pentru sufletul regretatei artiste de muzică populară Valeria Peter Predescu, la mormântul acesteia, aflat în curtea bisericii.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Telciu a fost construită între anii 1900-1913, cu sprijinul fondurilor grănicerești, în stil neoromanic, fiind una dintre cele mai mari biserici rurale din țară.

În perioada 2000-2013, lăcașul de cult a fost renovat și înfrumusețat, atât la exterior, cât și la interior, iar pictura a fost restaurată în totalitate. La 22 septembrie 2013, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la zidire, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Telciu I, păstorită de preotul Ioan-Dănuț Părăscan, și Parohia Telciu II, păstorită de preotul Anton-Viorel Pop.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5