De peste ocean

La cascada Snoqualmie,Washington

O excursie de câteva ore pe malul râului Snoqualmie, te recompensează cu panorame deosebite de pe culmile cu belvedere ale Munţilor Cascadelor. Un peisaj montan de o ospitalitate plăcută. Ajungem la cascada Snoqualmie într-un mediu propice tratării nevrozei astenice şi surmenajului, unde se îngrămădesc o succesiune de culmi într-o rezervaţie naturală de mare cuprindere.
Râul Snoqualmie parcurge 72 kilometri şi multe dintre paralele care-l formează provin din topirea zăpezii de pe Munţii Cascadelor, cât şi din bazinul de colectare din partea de vest a munţilor. Are tendinţa să inunde, dar malurile sale sunt atât de bine amenajate şi consolidate încât nu-şi permite a ieşi din albie, a se revărsa.
Ajungem la cascadă, o adevărată staţiune de odihnă ce are o înălţime de 82 metri şi este vizitată anual de 1,5 milioane de oameni. Am poposit în această zonă protejată, ce concura la asigurarea unui enorm potenţial ecoturistic şi de agrement. Se observă aici rodul gândirii omului cu atâtea exemple de procese hidrologice cu tehnici speciale, o încercare de investigare sistematică a rolului forţei apei în soluţionarea unor nevoi în favoarea oamenilor.
Americanii au construit aici două uzine electrice. Prima construită în anul 1898, la baza cascadei, fiind prima uzina electrică din LUME, construită complet pe sub pământ. A doua uzină a fost construită în anul 1910 şi extinsă în anul 1957, localizată la o scurtă distanţă de cascadă, în josul râului. Aceste două uzine de la cascada Snoqualmie furnizează electricitate suficientă pentru 16 mii de case. Aici toate serviciile casnice sunt pe bază de curent. Şi casele situate în mijlocul pădurii sunt încălzite tot cu curent. Rezerva de masă lemnoasă este utilizată atât în construcţii cât mai ales în activităţi artizanale tradiţionale. Este în lucru renovarea traseului turistic spre baza cascadei, zonă ce va fi deschisă în martie 2013.
Aici, în orăşelul Snoqualmie, se află Muzeul Căilor Ferate de Nord-Vest, în gara din apropierea cascadei construită în anul 1890. Pentru agrement se menţine calea ferate pe o lungime de 14,5 kilometri, construită în anul 1889. Muzeul s-a inaugurat în anul 1957, având ca misiune să prezinte publicului rolul căilor ferate în dezvoltarea regiunii Pacific-Nord-Vest. Printre colecţiile muzeului se află şi o varietate de vagoane şi locomotive care documentează dezvoltarea căilor ferate în statul Washington între anii 1880-1960. De asemenea, mai include o bibliotecă cu trei mii volume şi documente de arhivă.
Un tren cu vagoane vechi este pus la dispoziţia turiştilor în zilele de sâmbătă şi duminică, din aprilie până în octombrie şi în luna decembrie, care transportă anual peste 47 mii de pasageri, care se plimbă deasupra cascadei încântaţi de stropii de apă aruncaţi în văzduh, care în razele soarelui reflectă culorile curcubeului ce ne oferă impresii de basm.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5