La finele lunii noiembrie, rata şomajului era de 3,39%

         În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, la finele lunii noiembrie figurau 4575 şomeri, dintre care 2255 sunt indemnizaţi, iar 2320 nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

         Rata şomajului la finalul lunii trecute era de 3,39%, în scădere cu 0,05 puncte procentuale faţă de octombrie 2015, a precizat Otilia Râpan, director executiv al AJOFM B-N, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acesteia, pentru că tinerii reprezintă o pondere semnificativă în rândul şomerilor, AJOFM B-N a promovat 33 de programe de formare profesională, în 22 ocupaţii, la care au fost cuprinşi 632 şomeri. „Cei cu studii superioare refuză, în unele cazuri, aceste cursuri de formare, însă cei cu studii medii vin pentru că ştiu că le putem suspenda indemnizaţia de şomaj”, a menţionat Otilia Râpan.

         Practic, din numărul total de şomeri, doar cei 2255 care sunt şi indemnizaţi pot fi obligaţi să prezinte „negaţii” de la angajatori, însă în foarte multe cazuri este vorba despre boli cronice sau alte situaţii grave. Până la urmă, această indemnizaţie de şomaj acordată pentru 12 luni este un drept câştigat prin... muncă. Drept curiozitate, în medie un şomer bistriţean câştigă undeva la 4-500 lei, cea mai mare indemnizaţie de şomaj încasată în judeţ fiind de aproximativ 1200 lei (şomerul provenind din domeniul bancar).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5