Astăzi,

La marcarea a 90 de ani de la naşterea ÎPS Bartolomeu, se alege noul Mitropolit al Clujului

Astăzi, în ziua în care vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu ar fi împlinit 90 de ani, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca se va oficia o slujbă de pomenire, de către preoţii slujitori, părinţii profesori de la instituţiile de învăţământ teologic şi membri ai Permanenţei Eparhiale. După Parastasul din catedrală, se va oficia o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi la cripta arhierească de sub altarul Catedralei Mitropolitane, unde a fost înmormântat Înaltpreasfinţia Sa. Subsolul catedralei va rămâne deschis până seara, pentru ca toţi credincioşii să aibă acces la cripta arhierească, pentru a înălţa rugăciuni şi pentru a aprinde o lumânare pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Tot astăzi, se va alege şi noul mitropolit. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Locţiitor de Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, va înainta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se va întruni în şedinţă, liata pentru alegerea, prin vot secret, a noului Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului.Au intrat în competiţie Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a subliniat că Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului trebuie să continue aşa cum a început vrednciul de pomenire Înaltpreasfinţitul Bartolomeu.

În acest context, Preafericirea Sa a argumentat necesitatea bunei colaborări dintre cele două Mitropolii din Transilvania: „Mitropolia Clujului este o mitropolie tânără, de cinci ani, şi trebuie să continue aşa cum a început, prin lucrarea sa, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În Ardeal, aceasta nu este singura mitropolie, ci este a doua şi ea trebuie să cultive relaţii frăţeşti, de cooperare cu cealaltă mitropolie, Mitropolia Ardealului, aşa cum la propunerea noastră, pe când eram Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfântul Sinod a aprobat ca, cel puţin de două ori pe an, Sinoadele celor două Mitropolii să organizeze şedinţe de lucru pentru probleme comune ale Transilvaniei. Ca atare, există o mulţime de aspecte ale vieţii sociale, pastorale şi mai ales aspecte privind relaţiile cu alte confesiuni, probleme care necesită consultare, cooperare şi ajutor reciproc”. Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu reşedinţa la Cluj-Napoca, a fost înfiinţată în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 noiembrie 2005, iniţiativă validată de Adunarea Naţională Bisericească la 1 martie 2006. În urma acestei hotărâri, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania a fost instalat – la 25 martie, de Buna-Vestire – de către Patriarhul Teoctist al României, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania a fost primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, pe care a păstorit-o vreme de 5 ani. Scaunul de Mitropolit de la Cluj a rămas vacant în urma trecerii la Domnul a Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu, pe 31 ianuarie 2011.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5