Lansare de carte despre Ideologie şi propagandă în România comunistă

Marti, 19 ianuarie 2016, ora 17.00, va avea loc la Casa Cartii Nicolae Steinhardt lansarea cartii istoricului clujean Cornel Jurju - „Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2015.

Cornel Jurju, istoric, autorul cartii:
“ - Cartea evidentiază sterotipurile prin care regimul comunist a încercat să reconstruiască memoria individuală si colectivă a românilor asupra monarhiei, ca institutie si ca dimensiune istorica. In anii comunismului a fost structurat un adevarat mit ideologico-propagandistic antimonarhist, structurat in jurul a doua elemnte principale: regele exploatator-regele călau, respectiv regele trădător, ale intereselor economice, politice si nationale ale natiunii române. Un rol important in propagarea socială a produsului ideologic antimonarhist l-a avut manualul de istorie din anii comunismului. Din acest punct de vedere, cartea de istorie din comunism a fost, adesea, redus la un instrument de propagandă prin care s-a urmărit socializarea unor valori ideologice si implicit asigurarea unui control asupra societatii românesti. De asemena un rol important in răspândirea invățăturii ideologice l-a avut mass-media fsn-istă de la inceputul anilor 90. Aceasta a redifuzat mitul comunist antimonarhist in componentele sale esentiale, readaptându-l realitatilor politice, sociale si psihologice din anii postrevolutionari. Reiterat pe parcursul mai multor decenii produsul ideologico-propagandistic antimonarhist s-a ancorat puternic in memoria individuală si colectivă româneasca, reprezentând până si astăzi convingeri, poate chiar un sistem "valid" de intelegere si cunoastere al trecutului românesc.”
 
Prof. Claudiu Șular, membru fondator al Clubului Monarhiștilor Bistrițeni și președinte al Asociației Profesorilor de Istorie din România-filiala Bistrița-Năsăud:
“- Cornel Jurju face parte din noua generaţie de istorici, care s-a format şi afirmat în ultimele două decenii la şcoala Institutului de Istorie Orală a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonată de prof. Univ. Dr. Doru Radosav. Cartea „Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă” este o interpretare inedită a manualelor şcolare din perioada comunistă privind casa regală a României,  de o valoare ştiinţifică şi interpretativă deosebită,  o analiză și un eseu istoriografic privind modul în care a fost subordonată istoria  României ideologiei marxiste, o reflecție asupra conținuturilor manualelor şcolare comuniste care au abordat tema „regelui străin” în contrast cu expresia și voinţa maselor populare de-a lungul istoriei, muncitori şi ţărani exploataţi, care parcă nu dorise  altceva de-a lungul timpului decât instaurarea comunismului.
 
            Cartea „Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”, poate reprezenta alături de alte abordări istoriografice asemănătoare, importante demersuri în direcția unei prezentări realiste și obiective a istoriei românilor, în formarea unei conștiințe identitare corecte prin intermediul predării și învățării istoriei, în situația în care se impune în continuare o revizuire a conținuturilor manualelor, în primul rând a unor teme de Istoria românilor, care trebuie de îndată eliberate de anumite viziuni dogmatice, naționaliste și ideologice, în multe situații depășite de realitățile actuale, de perspectivele, interesul și nevoile educaționale ale noilor generații și de ce nu de realitatea istorică imediată, chiar dacă în decursul ultimilor 26 de ani, au avut loc importante și necesare revizuiri, corecții și ajustări ale programelor și manualelor școlare în direcția realizării unei educaţii pentru o cetăţenie democratică. “

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5