Liceenii de la „Andrei Mureşanu” luptă pentru gratuitatea manualelor de clasa a XI-a şi a XII-a

Aproximativ 50 de elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” au ieşit ieri, la finalizarea orelor de curs, pe Pietonal, pentru a trage un semn de alarmă vizavi de costurile pe care le implică achiziţionarea manualelor şcolare şi a materialelor auxiliare în ultimii doi ani de liceu. Elevii au fost însoţiţi de prof. Aurelia Hîruţa, care s-a asigurat că tinerii îşi pot susţine cauza într-un mod organizat.
Iniţial, la acţiunea de protest erau aşteptaţi peste 400 de elevi, adică toţi semnatarii petiţiei iniţiate în acest scop, însă mulţi dintre liceeni nu au mai ajuns la punctul de întâlnire.
Cei care au venit, totuşi, şi-au spus răspicat păsul, prin vocea elevului Orban Karoly: „Protestăm pentru a ajunge la gratuitatea manualelor de clasa a XI-a şi a XII-a. Manualele obligatorii costă aproximativ 300 lei, pentru un an, la care se adaugă manualele pregătitoare pentru BAC, încă vreo 200-300 lei”. Elevul de la „Andre Mureşanu” a menţionat că demersul nu a fost îmbrăţişat de alţi colegi din liceele din Bistriţa sau din judeţ.
„Noi avem o petiţie, am strâns aproximativ 400 semnături, iar această petiţie o vom depune în 22 noembrie la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Această petiţie a circulat în mai multe oraşe din România, este pe plan naţional”, a declarat Orban Karoly.

***
Acţiunea a pornit în 17 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Studenţilor, dată la care acum 74 de ani, Adolf Hitler a dictat închiderea tuturor instituţiilor de învăţământ superior în Cehia şi Moravia.
“Cu ocazia acestei zile, Uniunea Liceenilor Maghiari din România (ULM), cu sprijinul Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) şi site-ului www.erettsegi.ro, a pornit o petiţie prin care cere gratuitatea manualelor pentru clasele a XI-a si a XII-a sau crearea unei platforme online unde fiecare elev de clasa a XI-a şi a XII-a va avea posibilitatea de utilizator şi acolo va găsi toate documentele necesare”, scria Orban Karoly, în bistritanews.ro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5