Liturghie arhierească, la Biserica Sf. Trei Ierarhi

A doua zi de Crăciun, arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Bistriţa, săvârşind sfânta şi dumnezeiasca liturghie la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, biserică păstorită cu vrednicie de preoţii Liviu Şugar, Ioan Pintea şi Ştefan Borodi. Se încetăţeneşte astfel frumoasa tradiţie, ca la marile praznice împărăteşti, în cea de-a doua zi, arhiepiscopul Clujului să se afle şi să slujească într-una dintre bisericile celui de-al doilea mare oraş al eparhiei, care este Bistriţa.

Înaltul ierarh a fost întâmpinat, în faţa bisericii, de doi tineri – Ioana şi Cristian, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, care i-au oferit mitropolitului buchete de flori, apoi, în sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, i-au urat bun venit. Biserica, împodobită ca o mireasă pentru mirele Iisus Hristos, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi dornici să se adape din cuvântul de învăţătură al mitropolitului Andrei. Maica Domnului a reprezentat punctul central al cuvântului de învăţătură rostit de arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei, a doua zi de Crăciun fiind, conform Calendarului Ortodox, sărbătorit soborul Maicii Domnului. „Maica Domnului este sărbătorită şi a doua zi de Crăciun pentru că mai sunt multe praznice ca Naşterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Bunavestire. Maica Domnului primeşte acum, a doua zi de Crăciun, inima curată şi rugăciunile ce i le adresează creştinii. Dacă ne punem întrebarea Ce vom da Domnului pentru toate câte ne-a dat nouă, nu avem ce-i da decât pe Maica Domnului ca rugătoare pentru noi.

Tot acum, cu prilejul slujbei arhiereşti, mitropolitul Andrei a hirotesit un diacon şi un preot. Protopopul Alexandru Vidican a mulţumit înaltului ierarh: „Exprimăm bucuria de a fi în mijlocul nostru, aşa cum ieri v-am simţit în mijlocul tuturor bistriţenilor, şi nu numai, prin citirea Pastoralei, a gândului bun pe care l-aţi transmis tuturor credincioşilor. Aici, în Bistriţa, bisericile noastre sunt frumoase şi pentru că sunt pline de credincioşi, cu atât mai mult când vine un ierarh este mare sărbătoare, aici, unde cei trei preoţi – Liviu, Ioan şi Ştefan – se străduiesc să fie următorii înaintaşilor care au trudit în această biserică”. Preotul Ştefan Borodi a adresat un emoţionant cuvânt celor prezenţi, spunând, printre altele: „Astăzi, în cea de-a doua zi de Crăciun, bucuria noastră, a bistriţenilor, s-a amplificat pentru că vă avem în mijlocul nostru înalt preasfinţite părinte. Am trăit bucuria din toate fibrele fiinţei noastre. Mulţumim pentru această zi plină de lumină, de căldură şi, în numele tuturor credincioşilor, vă mulţumim, încă o dată că ne-aţi prilejuit aceste momente impresionante”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei din Cluj-Napoca, coordonat de părintele profesor Vasile Stanciu, care a susţinut şi un concert de colinde.

„Să dea Dumnezeu ca sărbătorile care urmează, Anul Nou şi Boboteaza, să vă fie binecuvântate de Dumnezeu cu darul îmbelşugat şi Anul Nou care va începe să fie cu realizări şi spirituale şi materiale. Şi, după datina străbună, la toate mesele, inimi vesele, La mulţi ani cu bucurie”, le-a urat arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5