Măiereanca Victoria Bolfă, profesor dr. de teologie la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca

Icu Crăciun

Cunoscută în comunitățile greco-catolice (și nu numai) sub numele de maica Veridiana, Superioară Provincială a Surorilor Baziliene, Victoria Bolfă este, la rândul ei, „produsul” școlii măierene și al Colegiului „George Coșbuc” din Năsăud (doar în clasa aXII-a s-a transferat la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj).

            În anul 2000, a absolvit Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în anul 2003 masteratul în Arheologie creștină la aceeași facultate. În 2005, a obținut atestatul de competență profesională.  În 2008, a obținut doctoratul în Teologie la Universitatea din București, Facultatea de Teologie Romano-Catolică. De-a lungul vieții a dovedit că are aptitudini de coordonare și organizare a activităților de formare permanentă sau cu ocazia diferitelor evenimente.

            Încă din perioada studenției, dar și după absolvirea facultății, a participat la diferite simpozioane și congrese naționale ori internaționale (la Roma sau Bruxelles) cu prelegeri și comunicări, apreciate de participanți.

            Este autoarea mai multor cărți, din care amintim câteva, în ordinea apariției: „Curaj și jertfă. Femei în lumina crucii” (2004), „Istoria Surorilor din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare din România. Fondarea și perioada de persecuție comunistă. 1946-1989” (2007), „An Overwiew of the History of the Sisters of St. Basil the Great in Romania. Foundationsand Time of Persecution 1948-1989” (2007), „Rolul femeii în Biserică. De la diaconesele antice, la diaconia femeii de astăzi” (2010), „Monseniorul Dumitru Sălăgean. Preot mărturisitor, vicar general al episcopiei Greco-Catolice de Lugoj și prelat papal” (2018), „Surorile Baziliene din România, Provincia Inima neprihănită aSfintei Fecioara Maria – 75 de ani de istorie și mărturie” (ediție bilingvă română-engleză, 2023) etc.

            Unele studii i-au apărut în volume colective din Italia și România. Are o serie de articole științifice publicate în revista „Studia Universitas Babeș-Bolyai Theologia Catholica” și revista electronică „Credința noastră”, legate de „Ordine și Congregații în Biserica Catolică”. De asemenea, a editat volumul „Sfântul Vasile cel Mare, Teologie și monahism” (2009), iar în calitate de editor coordonator : „Ion Ploscaru, Cruci de Gratii. Versuri din perioada detenției în lectura autorului (CD, 2008) și „Ion Ploscaru. Gratii mușcând din cer. Versificări biblice din perioada detenției în lectura autorului” (CD, 2008).

Cu maica Veridiana (Victoria Bolfă), Maieru a atins numărul 29 de personalități cu doctorate luate în România și străinătate, înainte de 1989 și după acest an, câțiva trecuți la cele veșnice. La această listă trebuie adăugată și modesta noastră măicuță.

Îi dorim multă sănătate și putere de muncă și ne bucurăm  că, oriunde s-ar afla, maica Veridiana poartă în suflet o bucățică din satul ei natal, MAIERU.

 

                                                                     

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5