Maieru. Ehipajele ISU şi autorităţile intervin pe Valea Someşului

         Un echipaj pirotehnic al ISU BN a ajuns în această după-amiază la Maieru, unde au apărut probleme, în urma încălzirii vremii.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și echipei de la ISU pentru rezolvarea problemei pe râul Rebra!

 

Podul de gheaţă a fost distrus și nu mai pune în pericol gospodăriile din aceasta zonă.

 

 

 

Acum ne mutam cu toate efectivele la Maieru, unde sper să rezolvăm problema cât mai repede!”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

 

 

*** 

Pe tot parcursul nopții, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.) a monitorizat situația operativă de pe toate cursurile de apă din județul Bistrița — Năsăud.

Din cauza unui zăpor de gheață format pe cursul râului Zagra, drumul județean 172 a fost inundat pe o distanță de peste 500 de m, la intrare în localitatea Zagra, spre Mocod. Comitetul Local pentru Situații de Urgență Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru 2 persoane care necesitau dializa, cu ajutorul echipajelor specializate.

Încă de la primele ore ale dimineții, echipajul pirotehnic din cadrul I.S.U. 'Bistrița' a fost direcționat în teren pentru continuarea misiunilor de sprijin în zona respectivă. Astfel, pirotehniștii bistrițeni au ajuns în punctul unde s-a format zăporul de gheață, cu ajutorul unei bărci și au executat opt detonări controlate, folosind cca. 5 kg material exploziv. După succesiunea de explozii, au fost create canale de scurgere a apei, astfel că zăporul a fost dislocat, iar drumul județean a devenit practicabil.

Ulterior, în jurul orei 12.00, echipajul pirotehnic a fost direcționat spre loc. Rebra. Aici, un zăpor de cca. 800 de m a provocat inundarea a 16 gospodării (curți și două beciuri), curtea școlii din localitate, două terenuri de sport și un parc. Pompierii militari de la Secția Năsăud acționează, de la primele ore ale dimineții, cu motopompe pentru sprijinirea populației afectate de inundație, prin evacuarea apei din curți și beciuri.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Rebra, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), echipaje SGA BN și echipaje de pompieri (cel pirotehnic și alte echipaje) fac eforturi susținute pentru distrugerea zăporului și gestionarea situației din teren.

Situații de urgență generate de formarea zăpoarelor de gheață au mai fost înregistrate în localitățile Spermezeu, Chintelnic și Crainimăt, echipaje ISU și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au monitorizat situația operativă din teren și au acționat cu utilaje grele (buldoexcavatoare) pentru dislocarea formațiunilor de gheață.

"În continuare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin președinte (prefectul județului, domnul Ovidiu Victor Frenț), președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan și comanda inspectoratului monitorizează situația operativă din localitățile (Șanț, Valea Mare, Maieru, Anieș, Rebra și alte locații din județ unde s-au format zăpoare ce amenință comunitățile respective) și va aloca toate resursele disponibile pentru sprijinirea populației", informează purtătorul de cuvânt al CJSU BN, plt. maj. Marius RUS.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5