Mănăstirea Dobric a găzduit Târgul de vară al poeţilor

Mănătirea Dobric a fost gazda evenimentului Târgul de vară, organizat de Asociaţia Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean şi Bilblioteca Judeţeană George Coşbuc alături de reprezentanţi din Bistriţa-Năsăud ai Filialei Cluj ai Uniunii Scriitorilor din România.
Moderatorii evenimentului au fost Andrei Moldovan, preşedintele SSBN şi Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, iar amfitrion maica stareţă Veronica şi părintele duhovnic Siluan.
Tema centrală a fost poezia religioasă între definire şi actualitate, invitaţi speciali fiind Adrian Popescu, redactor şef al revistei Steaua şi Mircea Petean, director al Editurii Limes.
Andrei Moldovan a făcut o încadrare a poeziei religioase în marea literatură, Ioan Pintea a vorbit despre relaţionarea cu Hristos a lui Ioan Alexandru, spunând că „la orice poet important apare raportarea la sacru”, Adrian Popescu a avut un expozeu pornind de la paradis şi împărăţie, iar Mircea Petean a subliniat importanţa crezului poetic, spunând că poezia este un mod de raportare la transcendentul plin, iar preotul Ioan Mărginean a vorbit despre poezie ca o „esenţă a sufletului în zbaterile lui”. Menuţ Maximinian a vorbit despre poezia religioasă porinind de la propriul volum "Crucea Nopţii", apărut la Editura Şcoala Ardeleană.
Au fost prezenţi şi au opinat pe tema dată Icu Crăciu, Gheorghe Mizgan, Mircea Daroşi, Iacob Naroşi şi Raluca Baciu. Recitalul poeţilor a întregit atmosfera de sărbătoare de la „perla Ţibleşului”, după cum a numit complexul monahal, invitaţii din Cluj.
Maica stareţă Veronica şi părintele Siluan au făcut un istoric a lăcaşului înfiinţat acum 25 de ani, iar apoi împreună cu invitaţii au vizitat cele trei biserici, dar şi biblioteca şi complexul de chilii, acolo unde sunt invitaţi să poposească pe viitor pentru a avea liniştea necesară creaţiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5