Mândri că sunt bistriţeni. Cetăţenii de onoare ai judeţului şi-au primit distincţiile

Pentru al treilea an consecutiv, la final de an, Consiliul Judeţean decernează titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud unor oameni valoroşi, adevăraţi ambasadori ai acestor meleaguri la nivel naţional şi internaţional, într-un mimim gest de recunoştinţă, aşa cum aprecia preşedintele Emil Radu Moldovan.

Mă simt onorat să fiu astăzi, gazda unui număr impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud! Încă de când am ajuns la Consiliul Județean simțeam că avem foarte mulți oameni valoroși care merită recunoscuți: sportivi, artiști, manageri de succes, profesori renumiți, medici și alți oameni care prin cariera avută au adus cinste județului și oamenilor din Bistrița-Năsăud!

Și chiar dacă e imposibil să-i răsplătim din punct de vedere material, am simțit nevoia, ca din punct de vedere simbolic, să oferim un titlu onorific, acelor oameni care atunci când îi privim la televizor sau când auzim pe cineva vorbind de ei, să ne mândrim că sunt ”de-ai noștri”, că sunt bistrițeni!

(...) Bistriţa-Năsăud e un judeţ mic, dar e un judeţ cu oameni extraordinari. Ne străduim să ne putem ridica undeva aproape de dumneavoastră, ca administraţie”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, în cadrul evenimentului găzduit de Hotelul Metropolis.  

Invitaţi ai administraţiei judeţene, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a punctat momentul de bilanţ în care ne aflăm la fiecare sfârşit de an, în timp ce prefectul Ovidiu Frenţ a menţionat că ziua de 22 decembrie, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi  a Libertăţii, coincide cu „o victorie a performanţei celor premiaţi de către Consiliul Judeţean”.

Primul titlu a fost conferit sportivului Adrian Crișan, unul din cei mai buni, dacă nu cel mai bun jucător de tenis de masă al României, campion naţional timp de 10 ani consecutivi, cu cinci participări la Jocurile Olimpice. Laudatio a fost prezentat de Adrian Linca de la Sportul Bistrițean. În discursul său, Adian Crişan a precizat că activează de 30 de ani în cadrul CSM Bistriţa, unde doreşte să revină, după retragerea din activitatea sportivă, ca antrenor.

Al doilea titlu de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost acordat academicianului Dumitru Protase, care timp de șapte decenii a lucrat la catedră și în cercetare, afirmându-se ca unul dintre cei mai străluciți profesori și un merituos cercetător, fapt profund reflectat prin valoroasele sale studii în domeniul istoriei și arheologiei în nu mai puţin de  270 de cărți, studii și lucrări, care au aprofundat diverse domenii ale istoriei Daciei și Daciei romanizate. Managerul Alexandru Gavrilaş de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a prezentat, în laudatio, rezultatele excepţionale ale academicianului Dumitru Protase, distins de doi preşedinţi ai României. Diploma şi trofeul a fost primite de către nepoata sa.

Andreea Iulia Grad, la cei 21 ani, devine cel mai tânăr Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, după ce a fost şefă de promoţie la Universitatea Sorbona Paris, profil istorie, parcurs Științe umane și sociale. Activitatea sa a fost evidenţiată de dirigintele Cristina Iurişniţi, în prezent deputat, care preciza că e o bucurie că „discipolul şi-a depăşit maestrul”.”Nu am plecat în străinătate la studii pentru că nu aş avea încredere în sistemul universitar românesc. Să ştiţi că acasă am învăţat acasă bunul-simţ, perseverenţa şi munca. Tatăl meu îmi spunea adesea, ştii Andreea, atât,  atât, pentru că atât e cumpătat.  Şi asta am învăţat acasa, dacă îmi doresc mai mult, muncesc mai mult. Doriţi-vă mult şi aduceţi acasă excelenţa”, a spus Andreea Grad, la evenimentul festiv.

         Omul de afaceri Emil Iugan a fost cel de-al patrulea Cetăţean de onoare al judeţului care a părimit în acest an distincţia. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, a reliefat atât activitatea economică a companiei conduse de Vasile Iugan, cu peste 800 de angajaţi, cât şi activotăţile sale în domeniul social. „Nu consider că am făcut decât ceea ce eram dator să fac. Dacă am făcut ceva, nu am făcut singur, am avut de la început aproape familia. Am început cu 2-3 persoane şi am ajuns la 800 de angajaţi. Acest titlu e o pălărie prea mare pentru mine”, a spus, copleşit de emoţii, Emil Iugan, menţionând că acceptă acest titlu în numele tuturor colegilor şi oamemilor de mare onoare alături de care activează.

         Nu în ultimul rând, ultimu titlu a fost conferot domanei Cleopatra Lorinţiu, scriitoare, jurnalistă, realizatoare de televiziune, scenaristă, autoare de filme documentare și diplomat român. A publicat cărți de poezie, proză, eseuri, critică și inteviuri, memorialistică, note de călătorie, literatură pentru copii, în peste 20 volume, a menţionat, în Laudatio, Iona Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

În partea a doua, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan,

în semn de recunoaștere pentru activități deosebite, a acordat 25 de diplome de excelență, unor personalități marcante, care au făcut cinste județului Bistrița-Năsăud, în țară și în străinătate.

 Iată nominalizările!

 

1. HARȘIAN OCTAVIAN  - reputat fermier şi antreprenor bistriţean

2.          Colonel rz. VIRGIL PETRI - Structura Teritorială ”Probleme Speciale”

3.           Colonel rz. IOAN VĂSIEȘ - Statul Major al Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”

4.           Colonel GHEORGHE OLTEAN - Direcția Județeane de Informații Bistrița-Năsăud

5.          POP GEORGE - fost secretar al orașului Năsăud

6.          SUCIU VIOREL – fost secretar al comunei Șieu

7.   TĂBĂRAN ALEXANDRU  - Consiliul Judeţean

8.   BURIAN MARIETA VALERIA  - Consiliul Judeţean

9.   ALEXANDRU MUȘAT  - locului II la ’’Vocea României” — sezonul VI

10.  YASMINA BUTILĂ  - câştigătoare a trofeului „Next Star” România - sezonul VII

11.          IONEL BURDUHOS – antrenor Muay Thai, Profesional Fight Gym

12.          COSMIN BOTEZAT- antrenor Muay Thai, Profesional Fight Gym

13.          CRISTIAN PLEȘ - antrenor Muay Thai, Profesional Fight Gym

14.          BAIAS ADRIAN  - campion european Muay Tai - Profesional Fight Gym

15.          SURU BOGDAN  - vicecampion European Muay Tai - Profesional Fyght Gym

16.          ȘUNFELEAN ANDREI  - vicecampion european Muay Tai - Profesional Fyght Gym

17.          RADU SÎNGEORZAN  - antrenor emerit de Karate Kyokushin - CS Karate Bistriţa

18.          DRAGOȘ SÎNGEORZAN  - dublu campion european la Kata — CS Karate Bistriţa

19.          CRISTIANA CHIRLEJAN  - campioană europeană la Kata - CS Karate Bistriţa

20.          MAGDEA ȘTEFAN  - campion mondial la Frestyle K1 Light Boys 10-12 ani - Clubul Sportiv ’’Cătanele Negre” - Năsăud

21.          SORIN SEBASTIAN ARJOCA – antrenor Clubul Sportiv ’’Cătanele Negre” - Năsăud

22.               MARIUS MUTI – Antrenor Clubul Sportiv ILYO

23.          ADRIAN MOLDOVAN

pentru contribuţia adusă la dezvoltarea handbalului feminin bistriţean, prin promovarea echipei CSM Bistriţa în Prima Ligă de handbal feminin pentru prima dată în istoria handbalului bistrițean.

24.          OANA CHIRILĂ  - CSM Bistriţa, echipa de handbal

25.          ALEXANDRU RADU MOLDOVAN  - antrenor secund echipa de handbalş CSM Bistriţa

26.          HORAȚIU PAȘCA  - antrenor principal echipa de handbal CSM Bistriţa

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5