Bani mai puţini pentru sănătate

Medicii de familie sunt nemulţumiţi

Bugetul alocat reţelei sanitare a scăzut faţă de anul trecut, cu toate că sumele care vor fi colectate la fondul asigurărilor de sănătate sunt apropiate celor din 2008. Printre puţinii care vor primi totuşi ceva mai mulţi bani se numără furnizorii de servicii de dializă. Reducerea cea mai mare de buget o înregistrează medicii de familie. Aceştia vor primi fonduri cu aproape 40 la sută mai mici faţă de anul trecut.

Medicii de familie au anunţat că vor închide cabinetele pentru câteva zile în această lună, din lipsă de fonduri. Şi în judeţul nostru, 106 medici de familie au cerut Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, trei zile de concediu de odihnă.

„Dacă nici aşa guvernanţii nu vor răspunde solicitărilor noastre, am hotărât, la nivel naţional, că niciun medic nu va semna contractul cu Casa de Asigurări pe anul 2009, ceea ce va avea drept consecinţă desfiinţarea asistenţei din medicina primară”,a declarat Niculina Simona Rus, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie/Medicină Generală Bistriţa-Năsăud.

Oficialii de la Sănătăte spun că situaţia nu este totuşi atât de gravă. Bugetul repartizat medicinei primare va fi suplimentat prin implicarea doctorilor de familie în programe plătite de Ministerul Sănătăţii. Şi pentru spitale, fondurile alocate au scăzut, anul acesta, cu 12 la sută. Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, susţine că situaţia financiară a multor spitale s-ar putea îmbunătăţi, odată cu finalizarea procedurilor de clasificare a unităţilor sanitare.

Furnizorii de servicii de dializă, dar şi producătorii şi distribuitorii de medicamente vor primi mai mulţi bani de la buget. Creşterea cu peste 40% a fondurilor alocate pentru dializă este explicată de Irinel Popescu prin faptul că este vorba despre un segment vital.

Bugetul de austeritate de anul acesta este cauzat de numărul mic de cotizanţi. Astfel, din 22 de milioane de români, numai 5 milioane îşi achită contribuţia la sănătate. Mai multe categorii de angajaţi sunt scutite de la plăţi, printre care şi judecătorii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5