Ministrul Deneş: Ministerul Apelor și Pădurilor susține modificarea art.59 din Codul Silvic,cu condiţia asigurării cu prioritatate a lemnului de foc pentru populaţie

Ministerul Apelor și Pădurilor susține modificarea art.59 din Codul Silvic, conform propunerii de modificare inițiată de un grup de parlamentari, cu condiția asigurării cu prioritate a lemnului de foc pentru populație, așa cum prevede actul normativ, transmite ministrul Ioan Deneş, într-o postare pe facebook.

Ministrul Deneş face referire la un comunicat al Romsilva, care atrage atenţia asupra unui posibil blocaj pe piaţa lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie, din cauza aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare.

"Prin aceste modificari, Regia a Pădurilor – Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative şi a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul presării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţa din pădurile proprietate publica a statului, administrate de Romsilva, a scăzut in primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatari forestiere a scăzut cu 22%.
Până în prezent, Romsilva a organizat proceduri de achiziţie publică pentru prestări de servicii pentru lucrări silvice din care ar rezulta un volum de 2,5 milioane de metri cubi, iar in urma licitaţiilor în sistemul de achiziţii publice s-a reuşit achizitia de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi",
se arată în comunicatul Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva apreciază că în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, datorită cererii mari şi a ofertei scăzute. 
Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi dăunatorilor în pădurile din jur.

"Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva consideră că este nevoie de o măsura urgentă în sensul renunţării la obligativitatea efectuării lucrărilor silvice doar prin forţe proprii sau prin prestări silvice care ar putea preîntâmpina aceste posibile riscuri, cu consecinţe asupra pieţei lemnului şi a stării de sănătate a pădurilor proprietate publică a statului administrate de Regie. 
Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional"
, se mai menţionează în comunicatul Romsilva.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5