Doina Pană: Am votat modificarea Codului Silvic. Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, cu prioritate
Codul Silvic a fost modificat astfel încât să prevadă mecanismele de asigurare a lemnului de foc pentru populaţie, pentru a nu se repeta situaţia de anul trecut, a anunţat deputatul Doina Pană. Aceasta a mulţumit tuturor colegilor parlamentari care şi-au dat votul.
"În urmă cu 2 ani, dupa lupte foarte grele împotriva unui sistem mafiot dezlănţuit, se vota un nou Cod Silvic. O victorie uriaşă dar doar în aparenţă pentru că el conţine doar principii. Aplicarea lui depinde de hotărâri de guvern ulterioare care nu s-au dat sau s-au dat defectuos. De ex: am introdus pentru prima data în Cod "asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie". Oricâtă gălăgie am facut (scrisori deschise, somări de la tribuna Parlamentului), Guvernul Ciolos s-a facut că n-aude şi criza lemnului de foc a explodat datorită HG-ului defectuos dat.
Ca să nu se mai repete situaţia, indiferent ce guvern iresponsabil va veni la un moment dat, astăzi am votat modificarea Codului Silvic încât să scrie în el exact cum se face "asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie"", precizează deputatul Pană.
Modificările şi completările aduse la Codul Silvic vizează reducerea tăierilor ilegale prin asigurarea pazei tuturor suprafeţelor de fond forestier, clarificări cu privire la administrarea fondului forestier proprietate publică a statului, la realizarea scoaterilor definitive şi ocupările temporare din fondul forestier şi la regenerarea suprafeţelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă. Nu în ultimul rând, este vorba despre asigurarea cu lemne de foc necesar încălzirii locuinţelor.
În 2016, în baza Planului de administrare şi management pentru perioada august 2016 – iulie 2020, a fost elaborată Metodologia privind stabilirea comunităţilor care au nevoie de lemn de foc din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de RNP Romsilva. La nivel naţional au fost identificate 3683 comunităţi locale în raza a 2035 unităţi administrativ-teritoriale care depind în asigurarea lemnului de foc destinat încălzirii locuinţelor din pădurile statului. Volumul total de lemn pentru foc este estimat la 7,153 milioane metri cubi. Pentru asigurarea corespunzătoare a necesarului de lemn de foc, iniţiatorii, printre care se numără şi deputatul Doina Pană, au propus o serie de modificări legislative precum posibilitatea de recoltare a unui volum de maximum 5 mc/an/ha de către proprietarul care deţine o suprafaţă de maximum 10 hectare şi care are contract de administrare. O altă prevedere vizează obligarea administratorilor fondului forestier, proprietate publică a statului şi a proprietarilor de fond forestier, proprietate publică a UAT-urilor să realuzeze lucrări de îngrijire a arboretelor, lemnul rezultat urmând să fie valorificat către populaţie sau instituţii publice.
Citiţi şi:
- Doru Crişan, Prundu Bârgăului: Lemnele de foc rămân o mare problemă, dar facem eforturi seriose să o rezolvăm. Cei care rămân fără lemn de fag, vor primi răşinoase!
- Doina Pană: Bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor a fost avizat favorabil, creșterea fiind de 26,84%
- Ministrul Deneş: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, paza pădurilor şi eliminarea blocajului în exploatare, principalele modificări aduse Codului Silvic
- Ministrul Deneş: Ministerul Apelor și Pădurilor susține modificarea art.59 din Codul Silvic,cu condiţia asigurării cu prioritatate a lemnului de foc pentru populaţie
- Doina Pană: Lemnul de foc va fi vândut direct către populație și unitățile de interes public local din pădurile proprietate publică
Comentarii
Si cum sa face lucru asta domnuca draga, ca vine minten iarna pista noi si lemne de foc tat n-avem , ca padurarii se tem ca de " Militia Forestiera " sa taie macar un gatej si hotii de lemne se tem sa nu le fie confiscate carutele, caii si masanile ... ?!
Dupa cat se vede si pana una alta, trebuie sa furam noi de pe unde putem, ca lemne pre degraba n-om ave... pintru ca proprietarilor de paduri, nu le convine sa exploateze ei padurea si pintru ei este rentabil sa faca licitatii catra smecherii din comertul cu lemne, care pun preturile si le umfla incat oamenilor le este scarba de toata aceasta smecherie si tot de la hoti or cumpara si in continuare .
Uitati, de exemplu, pe drumul ce cintura din Bistrita, este un depozit de cherestea, unde sunt si lemne de foc gata taiate, crapate si palitizate, dar cu niste preturi de nici dracu nu le cumpara ... Cine da 450 de lei pe un metru cub de lemne ? Cred ca numa hai betegi de cap...
Adaugă comentariu nou