Doina Pană: Bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor a fost avizat favorabil, creșterea fiind de 26,84%

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană a anunțat în această seară că proiectul de buget al Ministerului Apelor si Padurilor pentru anul 2018  a primit avizul  favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu și echilibru ecologic din Senat și Camera Deputatilor. Pană a spus că este vorba de ” un buget de dezvoltare -  investiții cu 15% mai mari decât pentru anul 2017. În premieră, primul proiect de buget cu bani prevăzuți pentru proprietarii privați de păduri: plata compensațiilor pentru pădurile aflate în arii protejate și plata pazei pentru pădurile cu suprafețe mai mici de 30 ha”.

La bugetul ministerului de resort au fost depuse 14 amendamente, însă niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor din cele două comisii. 

Doina Pană: "O veste bună pe care v-o dau este că, spre deosebire de alţi ani, când practic se judeca pe obiective, anul acesta mergem pe programe. Pe undeva este şi o corelare cu faptul că tot ce vine din fonduri europene, şi nu sunt puţini, e o normalitate ca şi investiţiile pe care noi le derulăm să fie pe aceste programe. Avem şapte programe mari (...) În 2015, când am modificat Codul Silvic, noi am introdus un alineat pe articolul 60 care spunea "Asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie", dar nu se spunea cum. Hotărârea de Guvern care însemna Normă de aplicare, trebuia să o facă... A făcut-o atât de prost încât pentru 2016 doar 15% a mai exploatat Romsilva din pădurile proprietate publică a statului. Deci, a scăzut suprafaţa. În rest, s-a exploatat pe picior. Din datele SUMAL reiese că, anul trecut, sub 20% din lemnul de foc de care au beneficiat agenţii economici s-a dus la populaţie. Atunci, noi am hotărât să modificăm Codul Silvic, astfel încât la articolul 60 să nu se spună numai asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie, ci să spună şi cum, pe etape. Am cerut la Guvern un grup inter-ministerial pentru crearea de soluţii alternative pentru încălzirea populaţiei, pentru că sunt la îndemăna noastră, iar alte ţări o fac. Unii au zâmbit când am vorbit despre peleţii din paie. Acestea au capacitate calorică la jumătate decât cea a motorinei, însă sunt ecologice. Avem paie cărora le dăm foc pe câmp ca să se facă arăturile", a menţionat Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, în cadrul audierilor pentru avizarea bugetului instituţiei. 

 

Din sinteza planurilor ministerului de resort pentru anul viitor reiese că, în 2018, vor fi finanţate, printre altele, 27 de obiective pentru înfiinţarea perdelelor forestiere care totalizează 656,87 hectare, din care trei obiective în execuţie, care totalizează 63,39 hectare şi 24 de obiective noi care totalizează 587,48 de hectare.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5