Doina Pană: Statutul personalului silvic va fi modificat în sensul protejării silvicultorului de bună credinţă
La trei luni de la preluarea mandatului de ministru plin la Ape şi Păduri, Doina Pană ne-a vorbiz despre ceea ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduce. Veţi afla ce se întâmplă cu lemnele de foc pentru populaţie, cum au fost stopate tăierile ilegale sau despre cum urmează să fie modificat statutul personalului silvic.
Cum şi în ce fel a rezolvat ministerul pe care îl conduceţi problema lemnului de foc?
Este primul an în care un Guvern își asumă ducerea la îndeplinire întocmai a prevederilor Codului Silvic, care stipulează, încă din 2015, asigurarea cu prioritate a lemnului de foc către populație. Ne referim la vânzarea directă, fără intermediari, a lemnului de foc către populație și unitățile de interes public local (școli, grădinițe, instituții etc.), din pădurile proprietate publică.
Cum s-a realizat acest lucru?
Ministerul pe care îl conduc a înaintat Guvernului României spre adoptare un proiect de hotărâre prin care se solicita aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Proiectul nu a făcut altceva decât să spună foarte clar cum se aplică prevederile Codului Silvic. Săptămâna trecută, în sedința de Guvern, a fost adoptată această Hotărâre. Este vorba despre lemnul de foc rezultat din lucrări de îngrijire, tăieri de igienă sau din produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, provenit din păduri proprietate publică a statului. Cantitatea se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar acesta se confiscă, fiind considerat de proveniență ilegală. Nu vom acoperi întreaga cantitate necesară populației, dar tot ce avem disponibil din pădurile proprietate publică va merge cu prioritate către oameni. În completare, cetățenii pot cumpăra lemn de foc de pe piața liberă.
Care au fost principalele repere ale activităţii ministrului DoinaPană în ultimele 3 luni?
Ultimele 3 luni sunt, de fapt, primele 3 luni ale noului meu mandat la Ape și Păduri. Au fost luni pline, dar spre deosebire de 2014, când am deținut portofoliul de ministru delegat pentru Ape și Păduri în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, acum nu am mai luat lucrurile de la zero. Am un istoric în acest domeniu și acum am acceptat preluarea portofoliului din dorința de a finalize niște lucruri începute atunci șil ăsate în plata Domnului de către Guvernul technocrat sau încurcate fie intenționat, fie din neștiință. În 2014 am înființat Radarul Pădurilor. Un program informatic care a revoluționat domeniul și a deschis ușa speranței că putem stopa tăierile ilegale din pădurile României.Și-a făcut treaba foarte bine, pentru că de la 8,8 milioane de metri cubi de lemn tăiat illegal annual până la data implementării Radarului Pădurilor s-a ajuns acum, conform datelor statistice ale MAP, la 400 de mii mc. Nu spun că e bine că se mai taie illegal atâta, ci că e o dovadă clară cum o măsură pe care am luat-o în 2014 s-a dovedit a fi un instrument exceptional pentru a reduce proporția dezastrului și care arată că pădurile României nu sunt un sat fără câini, unde fiecare face ce vrea. Ei bine, acum acest instrument trebuie dezvoltat. Cu acest gând am venit la MinisterulApelor și Pădurilor: să avem suficiente instrumente care să permit controlul total și protejarea avuției noastre verzi.
Prima Hotărâre pe care am susținut-o Guverna venit ca o reparație a unor nedreptăți perpetuate de-a lungul timpului și a căror corectare nu a fost asumată politic până acum și se referă la acordarea de compensații financiare proprietarilor privați, persoane fizice și juridice (societăți comerciale, asociații de proprietari de pădure, composesorate, obști, biserici, școli etc.), care au în proprietate păduri în ariiprotejate.
Altă măsură importantă este inițierea Regulamentului adoptat, prin HG, săptămâna trecută de Guvernul României, privind valorificarea masei lemnoase. Prin aceasta, pe lângă alte reglementări, am impus acordarea cu prioritate a lemnului de foc către populație șidreptul de preempțiune la cumpărarea lemnului fasonat pentru firmele din industria mobilei, pentru a încuraja valorificarea superioară a masei lemnoase la noi în ţară. Am mai reușit un lucru important în aceste trei luni: am început preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure nepăzite la acest moment din România, costurile cu acest serviciu fiind suportate integral de stat pentru suprafețele mai mici de 30 ha. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic și noi o punem deja în aplicare, ca pe un firesc, pentru că vrem ca fiecare palmă de pădure să fie păzită și se știe că aceste suprafețe erau ținta predilectă a hoților de lemn.
De asemenea, din această poziție, mi-am propus să închid cercul la capitolul legislație în domeniul pădurilor. În acest mandat de ministru, pe lângă obiectivele pe care mi le-am asumat prin Programul de Guvernare al PSD privind dezvoltarea instrumentelor informatice dedicate eliminării tăierilor ilegale de arbori, mai am o țintă precisă care va ajuta enorm sistemul: amendarea Statutului personalului silvic. Este un obiectiv pe care eu îl consider esențial pentru a închide cercul în acest domeniu. Vreau ca toți silvicultorii de bună credință, care își fac meseria corect și cinstit, punându-și uneori viața în pericol, să fie protejați și recompensați cum se cuvine. La fel de mult însă îmi doresc ca acest instrument să aleagă bobul de neghină, iar oamenii care au ales acestă minunată și onorantă meserie de silvicultor cu alte gânduri decât cele de a se pune în slujba pădurii să fie eliminați din sistem. Este un obiectiv pe care îl vom bifa în foarte scurt timp!
Ce vă doriţi să rezolvaţi pentru 2018 -2020?
Sunt obiectivele asumate prin Programul de Guvernare de către PSD. Nu e un secret că eu am scriscapitoluldedicatpădurilor din acest program, drept urmare e mai mult decât o obligație de serviciu să duc la îndeplinireceeace am propus. E o datorie de onoare pentru mine! În perioada următoare,pe termen scurt și mediu, am câteva obiective clare: finalizarea sistemului informatic integrat de care vă vorbeam, noul statut al personalului silvic, adoptarea Strategiei forestiere, modificarea și completarea Legii apelor. Împreună cu specialiștii de la Apele Române vreau să stabilim foarte clar ordinea priorităților la capitolul investiții, pentru a avea un tablou clar înspre ce direcționăm bani. Sunt, de exemplu, lucrări începute în urmă cu zeci de ani, s-au dat bani cu țârâita, nu s-au terminat și ne costă mai mult conservarea lor decât ar însemna poate finalizarea lor. Vorbim de baraje, diguri, lucrări importante pentru siguranța oamenilor. Trebuie să începem să lucrăm pe bugete multi anuale, cu planificare clară în funcție de importanța obiectivelor pe care le avem. Sunt multe lucruri de făcut, ca în orice alt domeniu, care nu se întâmplă peste noapte. Dar trebuie asumate și începute. Sau continuate.
Citiţi şi:
- Vezi raportul de activitate al ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Doina Pană, din mandatul 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018!
- Doina Pană: Lemnul de foc va fi vândut direct către populație și unitățile de interes public local din pădurile proprietate publică
- Ministrul Deneş: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, paza pădurilor şi eliminarea blocajului în exploatare, principalele modificări aduse Codului Silvic
- Doina Pană: Noile reglementări pentru valorificarea masei lemnoase vor asigura lemnul de foc pentru populaţie
- Deputatul Doina Pană: Îmi închei misiunea cu satisfacția că am fost vocea dumneavoastră în Parlamentul României și că niciodată nu mi-am dat cinstea pe rușine!
Adaugă comentariu nou