Mitropolitul Andrei Andreicuţ a primit distincţia „Bartolomeu Anania” din partea Centrului Cultural Bistriţa

Biblioteca Centrului Cultural Bistriţa a fost gazda mitropolitului Andrei Andreicuţ al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiind oaspete al instituţiei de cultură şi a directorului acesteia, prof. dr. Dorel Cosma.
Într-un cadru de sărbătoare mitropolitul Andrei Andreicuţ a primit din partea Centrului Cultural Bistriţa distincţia „Bartolomeu Anania” în semn de respect pentru promovarea credinţei şi a culturii româneşti. Propunerea a fost făcută de preotul nicolae feier şi protopopul Nicolae Vidican, prof. dr. Dorel Cosma răspunzând cu plăcere acestei iniţiative. Distincţia se acordă personalităţilor importante ale culturii şi spiritualităţii româneşti. Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi legătura culturală dintre Bistriţa şi Cluj, arhiepiscopul primind revista Conexiuni şi cele mai recente apariţii ale scriitorilor bistriţeni, la rândul său oferint Bibliotecii CCM revista Tabor şi cărţi de la Editura renaşterea a Mitropoliei. Părintele arhiepiscop a fost însoţit la eveniment de Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean.
IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj - Napoca. Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978, când a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de "Doctor în Teologie" în anul 1998.În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop. Ceremonia de întronizare ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a avut loc la Cluj-Napoca, în 25 martie 2011, de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5