Mitropolitul Andrei felicitat de Patriarhul Daniel la împlinirea a 68 de ani

http://basilica.ro

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, îşi sărbătoreşte marţi, 24 ianuarie 2017, ziua de naştere. La acest moment festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut la 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș.
A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licențiindu-se în vara anului 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.
A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de Doctor în Teologie în anul 1998.
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În data de 25 martie 2011 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Mitropolit al Clujului, Albei Crișanei și Maramureșului, în locul Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu, și înscăunat la 25 martie 2011, de Sărbătorea Bunei Vestiri.

Comentarii

24/01/17 23:48
Ioan

Mai are, înțeleg, 2 ani până la pensie. Cel puțin așa știu că preoții din parohii sunt forțați să iasă la pensie cel mai târziu la 70 de ani; de ce nu se aplică același tratament și Preafericitelor, Înalt Preasfințitelor și Sfințitelor fețe bisericești?

26/01/17 10:56
dumitru

Pensionarile in BOR se fac in mod preferential, in functie de cat si daca cotizezi protopopului si respectiv consilierilor de la Cluj.Daca nu cotizezi, esti pensionat la 65 de ani.Pentru toti bugetarii ar trebui sa se aplice la fel legea pensionarii.Si pentru Andreicut si pentru protopopul Dambu etc.Dreptate doar in cer.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5