Mitropolitul Andrei este Cetățean de onoare al orașului Sângeorz-Băi. Biserica istorică și Monumentul Eroilor, binecuvântate în Anul Centenarului

La peste 140 de ani de la zidire, biserica istorică a parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sângeorz-Băi a fost resfințită, duminică, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

După slujba de resfințire, pe o scenă special amenajată lângă biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, consilierul patriarhal la sectorul teologic-educațional, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, secretarul Faculății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Cosmin Trif, parohul bisericii, pr. Dacian Șanta și alți preoți din localitățile învecinate.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Rugăciune și muncă”, pornind de la tema celebrului dicton latin „Ora et labora”, arătând cât este de importantă rugăciunea în viața creștinului și anume: rugăciunea ține lumea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire pentru cei care au sprijinit și au ajutat la renovarea lăcașului de cult. Pentru întreaga activitate desfășurată în parohia încredințată spre păstorire, Părintele Mitropolit Andrei a acordat părintelui paroh Dacian Șanta „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție pentru clerici din Mitropolia Clujului, iar preotul pensionar Iacob Algeorge a fost distins cu Crucea Arhiepiscopală.

Totodată, deputatului Daniel Suciu i-a fost oferită ca distincție „Crucea Transilvană” pentru mireni, iar primarului localității Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău „Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni”.

La acest moment festiv pentru comunitatea parohială din Sîngeorz-Băi, toți cei care au fost implicați în lucrările de renovare și înfrumusețare a bisericii au fost răsplătiți cu Diplome de aleasă cinstire și diferite distincții.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a primit titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Sîngeorz-Băi”.

În încheiere, pr. paroh Dacian Șanta a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult.

Construită între anii 1875-1880 de creștinii din Sîngeorz-Băi, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare, consolidare și înfrumusețare, ultimele fiind realizate între anii 2016-2018.

 

Mitropolitul Clujului a sfințit un monument în memoria eroilor sîngeorzeni căzuți în cele două războaie mondiale

În contextul anului Centenar, tot duminică, după Sfânta Liturghie, IPS Andrei a sfințit un monument amplasat în curtea bisericii și a săvârșit slujba parastasului, în memoria eroilor sîngeorzeni căzuți în cele două războaie mondiale, în prezența autorităților locale, județene și centrale, și a sute de credincioși.

După oficierea slujbei religioase, au rostit alocuțiuni: subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan, consilierul patriarhal la sectorul teologic-educațional, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu și primarul orașului, Traian Ogâgău, care a oferit cu această ocazie titlul de „Cetățean de Onoare al oraşului Sângeorz-Băi” sculptorului Alexandru Siminic, cel care s-a îngrijit de ridicarea monumentului.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la Monumentul Eroilor, urmată de parada militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița-Năsăud. Manifestarea are loc în contextual anului jubiliar 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

         „Cât de frumos se înfrăţeşte arta şi tradiţia noastră, lucruri pe care le înţelegem. Mulţumim domnului Alexandru Siminic pentru donaţie, celor trei brazi ai dânsului şi tuturor celor care s-au implicat în amenajarea Monumentului Eroilor din oraşul nostru. Bine aţi revenit acasă! Veşnică lor pomenire şi să-i purtăm în suflet mereu! Mândru că sunt sângeorzan”, a transmis primarul Traian Ogâgău.

         La eveniment au participat subprefectul Ciprian Ceclan, deputatul Daniel Suciu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Ioan Ţintean şi Vasile Puica, preşedintele Oficiului Registrului Comerţului – Ioan Turc, consilierii judeţeni Emil Neia Lăcătuş, Ovidiu Florian şi Grigore Sas.

Foto: Darius Echim

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5