Biserica din Cormaia, târnosită de Mitropolitul Andrei. Preoţii Petru Zinveliu şi Florin Moldovan, ridicaţi la gradul iconom stravrofor! Crucea Transilvană pentru ctitorul Paraschiva Siminic, Ordinul „Mihai Vodă” pentru primarul Cătălin Bota

În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Cormaia, din oraşul Sângeorz-Băi, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nectarie” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după zece ani de la punerea pietrei de temelie. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ilustrează vindecarea slugii sutașului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor despre „Credința lucrătoare prin iubire”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, Livia Mihăilă, Ana Hoza și Emanuela Călina au interpretat câteva pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Petru Zinveliu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a ridicat la rangul de iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Vasile Petru Zinveliu și pe fostul paroh – preotul Florin George Moldovan. Paraschiva Nina Siminic, în calitate de ctitor, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului; Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Cătălin Bota, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar deputatul Vasile-Daniel Suciu și fostul primar Traian Ogâgău au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Prim-epitropul parohiei, Traian Gabor, i-a fost conferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar domnului Roland Venig, fost primar, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
La slujbă au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa-Ioan Turc, inspectorul şcolar Doina Macarie, consilierul judeţean Mirela Cârcu, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5