Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Bistrița, sfințită de trei ierarhi! Crucea Patriarhală a fost conferită preotului paroh Arghir Vlaşin!
Lun, 05/01/2023 - 09:06
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.
Cei trei ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Macarie au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Jibou – preotul Dan Dregan, preotul paroh Arghir Vlaşin, precum și alți clerici invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre mărturisirea femeilor mironosițe.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, baritonul Aurelian Mihai Filip, profesor de muzică la Colegiul de Arte din Baia Mare, a interpretat mai multe pricesne.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură și le-a îndemnat pe mamele creștine să cultive credința în sufletul copiilor. De asemenea, ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru jertfa și strădania de a ridica o ctitorie pentru veșnicie.
Pentru bogata activitate administrativă și pastorală, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a conferit preotului paroh Arghir Vlaşin Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
Preotului pensionar Vasile Chița, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar preotului Ioan Vasile Vlașin i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, a fost conferită următorilor binefăcători: Ioan Scurtu, Codruța Logigan și Andrei Călin Câmpeanu.
Alexandru Simionca, Viorel Sava și Iosif Romonți au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”; Claudiu Săcălean a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”; iar Mircea Murar, Viorel Encian și Geea Rosana Titienii au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La rându-i, preotul paroh Arghir Vlaşin a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor trei ierarhi câte un engolpion.
La slujbă au fost prezente oficialități locale și centrale, oameni de cultură și mii de credincioși bistrițeni, mulți îmbrăcați în straie populare. Primarul Ioan Turc, vicepreședintele Camerei Deputaților - Daniel Suciu, managerul SCJU Bistrița - ec. Gabriel Lazany, secretarul de stat Terente Ciui, ec. Dorina Cicioc - șef AJFP BN, viceprimarul Bistriței - Sorin Hangan, Geea Balaszy-Titieni - secretar general adjunct la Ministerul Cercetării, Inovarii si Digitalizarii au fost alături de credincioșii bistrițeni.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Epicopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la resfințirea Bisericii din Dipșa, monument istoric ce datează din 1482. Preotul Liviuț Tătar- Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, Primarul Vasile Vemeșan- Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, în mijlocul credincioşilor din Telcișor! Parohul Vasile Ovidiu Tofan- Ordinul „Mihai Vodă”, primarul Sever Mureşan- Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”
- Sărbătoare în parohia preotului Arghir Vlașin! Mitropolitul Andrei a botezat-o pe Victoria, fiica părintelui Ioan Vasile Vlașin!
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul a sfinţit cele două cruci ale noii biserici din Sângeorz-Băi
- În prima zi de Crăciun, episcopul Benedict Bistriţeanul i-a binecuântat şi a colindat împreună cu bistriţenii
Meniu principal
Ultimele stiri
Vin, 15:28
Pe urmele lui George Coşbuc Vin, 07:03
Cornel Cotuțiu: „Consistența” unor titluri Cultura
Întrucât apar mereu noi documente care aparțin sau îi sunt atribuite poetului George Coșbuc, dar și...
Comentarii
Iuliu -
Joi, 16:54
Nu-i nici o mirare . PNL nu mai există ca formatiune de dreapta, fiind in barca PSD. Nicolae Ciucă...
Mititean cel Mare -
Joi, 14:34
Mulțumim pentru sesizări. Mititean învață, chiar dacă-i bătrân!
cititor -
Joi, 10:57
Domnule președinte năsăudean al LSR, atenței la acorduri: „cu sprijinul primarului Sever Mureșan și...
prof.Vasile Găurean -
Joi, 10:53
Mulți și Fericiți Ani, vrednice Părinte!
La circ - pe bicicletă… -
Joi, 08:38
La circ - pe bicicletă - vedeam cândva un urs
Ce conducea regește — fiind atent la parcurs.
La...
Aniversări
Astăzi, domnul Ioan Mureșan, primarul comunei Nușeni, își aniversează ziua de naștere.
Aniversarea zilei de naștere, părinte Vasile Beni, preot paroh la Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" Bistrița (Coroana) și colaborator al ziarului,...
La popas aniversar, îi adresăm domnului Florin Olteam, primarul ales al comunei Teaca, urări de bine, însoțite de sănătate, putere de muncă,...
Comentarii
Înghesuită în spatele unor blocuri , biserica ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița aminteşte de istoria bisericilor dislocate în anii 80 la Bucureşti. Este vorba de 12 biserici ridicate pe şine şi mutate zeci de mertri fiind astfel salvate de la demolare în cadrul aşa-zisei "sistematizări" a capitalei ordonate de Ceauşescu, când 20 de biserici au fost dărâmate. Totusi, 12 biserici au supravieţuit, fiind dislocate, puse pe şine şi translatate în spatele unor blocuri printr-o procedură inovativă elaborată de inginerul Eugen Iordăchescu. Acestea au fost mai degrabă ascunse de ochii dictatorului care avea o ură personală diabolică împotriva Bisericii şi a religiei. Dovada cea mai evidentă pentru lipsa oricărei raţiuni în acţiunile sale este demolarea mănăstirii Văcăreşti, care nu stătea în calea niciunuia dintre proiectele sale.
Chiar si la Bistrita, înainte de 1989 comunistii au ridicat un bloc în coasta Bisericii din Piata Unirii, pentru că Nicolae Ceaușescu nu suporta să vadă biserica de la balconul sediului PCR, unde aveau loc mitingurile cu ocazia vizitelor sale de lucru.
Revenind la Biserica ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița, păcat că un locaş de cult cu o frumoasă arhitectură bizantină a fost amplasat atât de neinspirat într-un spatiu îngust lipsit de vizibilitate. Un alt aspect negativ este orientarea bisericii cu altarul spre nord.
Conform traditiei, toate bisericile ortodoxe au altarul spre Rasarit, deoarece privim intotdeauna spre altar cu speranta si credinta, cu incredere si bucurie, la fel cum privim si spre rasaritul soarelui, in fiecare dimineata. Asa cum lumina soarelui trezeste la viata intreaba natura, la fel credinta si sfintenia ne lumineaza sufletele, trezindu-ne la adevarata viata, cea intru Hristos – Soarele vietii. Orientarea altarului spre răsărit a fost consfinţită încă de la începutul creştinismului în Didahia celor 12 Apostoli şi Constituţiile Apostolice.
Biserica ortodoxă ţine cu străşnicie la orientarea lăcaşurilor de cult spre răsărit, fără ca prin aceasta să fie o biserică învechită, ci doar o păstrătoare a adevărului. De aceea, nu amplasarea anterioară a edificiilor din jur trebuie să determine orientarea bisericii, ci regula statornicită de la început.
Adaugă comentariu nou