Mitropolitul Andrei, la resfinţirea bisericii de la Bichigiu! Părintele Gavrilă Zinveliu, iconom stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală.Primarul Sever Mureșan, distins cu Ordinul „Mihai Vodă”
În a treia zi de Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Bichigiu, satul natal al Sfântului Atanasie Todoran. După obiceiul strămoșesc de întâmpinare al ierarhului, Mitropolitul Andrei a fost primit, la intrarea în sat, de cinci călăreți, îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.
Cu acest prilej, chiriarhul a resfințit Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, în fața lăcașului de cult, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, afirmând că „Duhul Sfânt, pogorându-se peste lume, revarsă nenumărate daruri”.
În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a sute de credincioși și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Gavrilă Zinveliu, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Primarul comunei Telciu, Sever Mureșan, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, prim-epitropul parohiei, Vasile Cihărean, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar şeful Ocolului Silvic Telciu, Luca Pupeză, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.
Lăcașul de cult din Bichigiu a fost construit între anii 1948-1950. A fost sfințit de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan, la data de 10 septembrie 1950.
În fața bisericii este ridicat un monument închinat Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Acesta a fost sfințit la data de 10 mai 2008, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș și Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, în ajunul Proclamării solemne a canonizării celor patru sfinți.
***
Alături de comunitatea din Bichigiu, au fost preşedintele Consiliului Judeţean-Emil Radu Moldovan, prefectul Stelian Dolha, senatorul Ioan Simionca, primarul Ioan Moniţa (Romuli), primarul Dumitru Buşcoiu (Zagra), primarul Ioan Pavelea (Coşbuc), consilierul judeţean Gheorghe Scuturici (PNL).
Citiţi şi:
- Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Hramul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Beclean. A fost binecuvântată noua casă parohială
- Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinţilor Martiri Năsăudeni. Crucea Transilvană pentru fostul primar Dumitru Buşcoi de la Zagra
- Biserica din Cormaia, târnosită de Mitropolitul Andrei. Preoţii Petru Zinveliu şi Florin Moldovan, ridicaţi la gradul iconom stravrofor! Crucea Transilvană pentru ctitorul Paraschiva Siminic, Ordinul „Mihai Vodă” pentru primarul Cătălin Bota
- (Video) Biserica din Mireș, resfințită de Mitropolitul Andrei, alături de trei protopopi (doi fii ai satului). Părintele Mircea Bățan,Iconom Stavrofor.Laurian Rus, hirotonit întru diacon. Primarul Grigore Bradea, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni
- Sfinții Martiri Năsăudeni, prăznuiți în ținutul natal, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu
Adaugă comentariu nou