Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinţilor Martiri Năsăudeni. Crucea Transilvană pentru fostul primar Dumitru Buşcoi de la Zagra
Vin, 11/13/2020 - 10:56
În 12 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni - Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu - Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate.
Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii, protosinghelul Irineu Paneș, precum și alți stareți, duhovnici și preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre modelul de viețuire și credință al Sfinților Martiri Năsăudeni, numindu-i „apărători și mărturisitori ai credinței”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La final Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, în semn de apreciere și respect, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, domnului Dumitru Bușcoi, fostul primar al comunei Zagra, iar domnului Grigore Tecar, ctitor al mănăstirii, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor din zonă și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurt istoric al așezământului monahal
Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.
La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul. De asemenea, au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari, însă 5 ani mai târziu toate imobilele au fost mistuite de foc. În timpul stăreției părintelui Ilie Cira, s-a reușit să se construiască o nouă clădire, care cuprinde şi un paraclis închinat Sfântului Atanasie Todoran, originar din zonă.
În prezent, Mănăstirea Bichigiu se află în plin șantier, cu caracter de rectitorire.
Obștea monahală este formată din cinci călugări, stareț fiind protosinghelul Irineu Paneș.
Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc. Aceștia au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română la data de 11 mai 2008.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3nid0A3
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Sfinții Martiri Năsăudeni, cinstiți la Mănăstirea Bichigiu! Mitropolitul Andrei: Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni au fost buni ostași ai lui Hristos!
- Sfinții Martiri Năsăudeni, prăznuiți în ținutul natal, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu
- Mitropolitul Andrei, la hramul de toamnă al Mănăstirii Bichigiu
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinților Martiri Năsăudeni
- Ca pe vremea lui Atanasie Todoran, Mitropolitul Andrei primit în port popular la Mănăstirea Bichigiu
Meniu principal
Ultimele stiri
Lun, 06:45
La mulţi ani doamnei prof. DANIELA MARIANA DANEA, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 4 Bistriţa! Dum, 20:38
18 porci au ars într-un incendiu la Lușca! Dum, 16:23
Incendiu violent la o casă din Caila Dum, 16:07
O şoferiţă din Braniștea a ajuns la spital Dum, 16:04
La mulți ani domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud! Cultura
Comentarii
Votantu -
Dum, 22:05
🚙🚗🚙
Stați liniștiți dragi părinți, :(
Până or face doua spații de parcare
Încărcat mașini...
Rus Augustin -
Sâm, 15:11
Oare vom mai avea în istoria națională un asemenea „om al epocei ?”.
Paul -
Sâm, 12:27
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 numită impropriu „Mica Unire”, a fost primul pas...
V -
Sâm, 11:16
Putem sărbători oriunde, chiar și pe dealuri.„Asta este țara noastră,/Asta este...” Să mergem...
prof.V -
Sâm, 11:08
Recomandăm dlui. TS adunarea tuturor reportajelor publicate în presă, ca și această tabletă-...
Aniversări
În zi de naştere, adresăm calde urări de bine doamnei profesor DANIELA MARIANA DANEA, director al Şcolii Gimnaziale nr. 4 Bistriţa.
În ceas aniversar, adresăm cordiale urări de felicitare domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar domnului profesor IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale...
Adaugă comentariu nou