Mitropolitul Andrei, la hramul de toamnă al Mănăstirii Bichigiu
Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni - Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu - Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate.
Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să urmăm credința Sfinților Martiri Năsăudeni” și a vorbit despre cât de importantă e păstrarea dreptei credinței și cinstirea strămoșilor.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru-Daniel Maxemiuc. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a cântat balada lui Moș Tănase Todoran.
La finalul slujbei, părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de rectitorire al așezământului monahal, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a acordat diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. Paraclisul dovedindu-se neîncăpător, o parte din cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie în curtea mănăstirii.
O nouă biserică
După oficierea Liturghiei, ierarhul a vizitat șantierul noii bisericii, a binecuvântat temelia și lucrările efectuate până în prezent, piatra de temelie fiind pusă la data de 1 iunie 2022. În doar câteva luni, prin implicarea starețului Irineu Paneș și a altor binefăcători, lăcașul a fost ridicat până la centura superioară.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinților Martiri Năsăudeni
- Sfinții Martiri Năsăudeni, prăznuiți în ținutul natal, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu
- Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Bichigiu, la prăznuirea Sfinţilor Martiri Năsăudeni. Crucea Transilvană pentru fostul primar Dumitru Buşcoi de la Zagra
- Sfinții Martiri Năsăudeni, cinstiți la Mănăstirea Bichigiu! Mitropolitul Andrei: Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni au fost buni ostași ai lui Hristos!
- Ca pe vremea lui Atanasie Todoran, Mitropolitul Andrei primit în port popular la Mănăstirea Bichigiu
Adaugă comentariu nou