Părintele Ioan Nechita, distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, primarul Nicolae Vrâncean -Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”

Mitropolitul Andrei, la sfinţirea bisericii din Josenii Bârgăului. Ioan Marius Mărcan, hirotonit preot la Jimbor

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 16 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la biserica din localitate.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate în ultimii patru ani la biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală și a felicitat comunitatea pentru realizările din ultima perioadă.

Mitropolitul Clujului a avut alături un sobor de clerici, printre care: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, preotul paroh Ioan Nechita și alți preoți invitați.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinița Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Marius Mărcan, pe seama Parohiei Jimbor, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, grupul de copii al parohiei a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Nechita a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Ioan Nechita Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Josenii Bârgăului, Nicolae Vrâncean, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, Cristian Florian a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar Toader Budecan și Grigore Andreica au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La Liturghie au participat numeroși credincioși și fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului, precum și oficialități locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Parohia Ortodoxă Josenii Bârgăului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5