Mitropolitul Andrei şi oficialităţile bistriţene, la aniversarea a 95 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

În data de 06.02.2014, a avut loc ceremonialul militar şi religios prilejuit de decorarea Drapelului de Luptă şi de aniversarea a 95 de ani de la înfiinţarea marii unităţi.
La ceas de sărbătoare au fost prezenţi alături de noi, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr. Nicolae – Ionel CIUCĂ, comandantul Diviziei 4 Infanterie “GEMINA”, general de brigadă dr. Adrian TONEA, foştii comandanţi ai brigăzii, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, parlamentari, şefii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, cadre militare în rezervă şi retragere, precum şi un mare număr de locuitori ai municipiului.
După darea onorului şi primirea raportului de către Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, general de brigadă dr. Dan – Florin GRECU a adresat un cuvânt de bun-venit tuturor participanţilor la această activitate.
În continuare a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al brigăzii cu Ordinul Naţional “Pentru Merit”- în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, conform Decretului Prezidenţial nr.14 din data de 22.01.2014, semnat de preşedintele României, domnul Traian BĂSESCU.
Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Sălajului şi Maramureşului, împreună cu un sobor de preoţi, “hrănind” pe cei prezenţi cu un cuvânt de învăţătură.
În alocuţiunea rostită de către Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, domnia sa a subliniat faptul că este un privilegiu de a fi alături de militarii bistriţeni la acest ceas aniversar, militari care de-a lungul timpului au participat în toate Teatrele de Operaţii şi care şi-au făcut cu cinste datoria faţă de ţară chiar cu preţul vieţii. De asemenea domnia sa a felicitat întreg personalul cu această ocazie şi le-a urat mult succes în continuare.
Vorbind în numele autorităţilor locale, prefectul judeţului Bistriţa –Năsăud, domnul Ioan Ţintean, a felicitat militarii brigăzii şi a ţinut să menţioneze despre colaborarea deosebită, reiterând faptul că în toate situaţiile militarii bistriţeni au fost şi vor rămâne la datorie.
Primul comandant al brigăzii în actuala organizare, domnul colonel (rez) Constantin Tudorachi a rememorat momentele de început ale marii unităţi, care în timp a ajuns să fie un etalon în Forţele Terestre Române.
Un moment deosebit de emoţionant a constat în prezenţa la activitate a decanului de vârstă a celor care au servit în Regimentul 81 Infanterie, domnul căpitan (retr.) ROMAN VASILE, veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 101 ani. Cu acest prilej, prin ordin al ministrului apărării nazionale, domnul Roman Vasile a fost înaintat la gradul de maior în retragere şi i-a fost conferită Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de pace.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea unităţilor şi subunităţilor brigăzii, în acordurile Formaţiunii Muzicii militare a garnizoanei, după care un pluton din cadrul Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa” a prezentat un exerciţiu de mânuire a armamentului, iar cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita standurile cu tehnica şi armamentul din dotarea marii unităţi.
Cu acelaşi prilej au fost dezvelite 2 plăci comemorative dedicate aniversării a 95 de ani de existenţă şi a prezenţei militarilor de-a lungul timpului în garnizoana Bistriţa.

Comentarii

08/02/14 08:41

Toate au fost bune și frumoase până la momentul religios.De ce trebuie să se facă atâta tam-tam cu popi, cu mitropoliți și cu politicieni ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5