Nadia Urian Linul: O promisiune

Cum prieteniile frumoase rezistă prin vreme și datorită respectului și cuvântului dat, mi-am amintit zilele acestea că i-am făcut o promisiune de suflet
 d-nei prof. dr. Valeria Bilț de la Liceul Teoretic Petru Rareș Tg. Lăpuș, promisiune pe care nu vreau să nu o fac cunoscută, tocmai pentru faptul că poartă în ea o altfel de semnificație. Una de mare respect și admirație pentru anumite persone pe care viața ni le scoate-n cale.
 
Doamna profesoara, cunoscută atât în țară cât și în străinătate, ca o personalitate a culturii maramureșene, acordă o mare atenție păstrării și conservării tradițiilor și obiceiurilor populare ale zonei, implicându-se activ și antrenând în această activitate elevii liceului la care predă, dar nu numai. Este o vocație, este un dar! Este o bucurie a noastră, a tuturor celor invitați în fiecare an să participăm la acel ,,Festival Internațional Zilele Iei, Zilele Poeziei’’, la Târgu Lăpuș, să savurăm din bucuria păstrării datinilor și tradițiile zonei, dar și să aducem poezia  la eveniment.
 
Poezia sufletului o întărim și prin mesajul purtat de elevii noștri, în cadrul parteneriatului dintre școli.
 
Spectacole, șezatori, cântece, poezii, parada costumelor populare, bucuria întâlnirii între elevi, drumul până în Maramureș, excursia, amintirea evenimentului, toate formează același bun gust la care nu avem cum să renunțăm degrabă!
 
Ce se știe este că la baza a tot ce reprezintă activitate extrașcolară nu stă decât munca. Munca suplimentară,  suflet, colaborare, înțelegere, sprijin iar pentru aceasta, mulțumim părinților și copiilor implicați!
 
N-am vrut să trec mai departe fără să subliniez acest aspect foarte important.
 
Anul trecut am participat la un nou festival organizat de către d-na profesoară Valeria Bilț și am ținut să fim prezente, împreună cu doamna Ioana Roman, membră UCIMR, o voce cunoscută a Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, la Sfânta Mănăstire Rohia, acolo unde gândul și rugăciunea de pomenire a tuturor celor prezenți s-a îndreptat spre cea care a fost scriitoarea profesionistă, eseistă, critic literar și poetă de origine română, cu domiciliul în Italia, doamna Gabriela Verban-director al Editurii Verbaniana, editor la CasaEditrice CentoVerba-Italia.
 
Un prilej deosebit și un motiv în plus ca cei prezenți să recunoască și să comemoreze  o asemenea personalitate  culturală, un spirit înalt, erudit și prea modest pentru vremurile acestea- ,,un dar pentru poporul său’’.
 
Din păcate, plecată prea devreme dintre noi (2021).
 
,,Eu sunt poetul singur
 
Ce toate-n dor le duce
 
Am numai nemurirea
 
Și un colț de stea pe cruce’’
 
(Gabriela Verban)
 
,,Sufletul poetei este descris ca fiind răstignit pe cele trei cuvinte cheie: dragostea, poezia și Dumnezeu. Ele aleargă unul după altul continuu, contopindu-se uneori în același pasaj, dând viață unor imagini evocatoare’’ (sursa Wikipedia)
 
După cuvintele frumoase expuse de către părintele prof. universitar doctor Ioan Chirilă și prof. dr. Valeria Bilt, majoritatea celor prezenți (chiar și invitați din Italia) o prezintă pe cea care a fost dezidenta politică a regimului Ceaușescu, laureată a  numeroase concursuri de poezie, câștigătoare a numeroase premii literare, doamna Gabriela Verban.
 
Merită lăudată strădania autoarei  de a ne reaminti dimensiunea simplității omenești din viețile noastre.
 
,,Să facem loc veșniciei în noi!'’
 
De aceea, promitem ,,Să nu-i  uităm: vom fi mereu demni ca nație, în măsura în care ne vom rememora martirii!’’
 
Fie-vă țărâna ușoară, distinsă DOAMNĂ A POEZIEI ROMÂNEȘTI, GABRIELA VERBAN!
 
    ,,Când vei urca pe drumul vieții,
 
Pe culme sus, dorind s-ajungi,
 
Deschide-ți sufletu’ și-ntreabă:
 
Pe care cale să-apuci?
 
Și-ascultă glasul vântului
 
Ce poartă o rugă caldă-n sus,
 
Să nu mai rătăcești degeaba,
 
Printre cărări,
 
Cărări ce nu-s!
 
Aceasta este poezia- priceasna (scrisă de mine) și pe care a interpretat o cu atâta talent, Ioana Roman, în încheierea evenimentului .
 
Adaug și eu cuvinte de mulțumire peste vreme, respect și prețuire, pentru publicarea și promovarea mea peste hotare de către doamna Gabriela Verban!
 
Mă bucur că am putut fi prezentă la un astfel de moment de sfânta omagiere, la care s-au gândit gazdele evenimentului, în frunte cu organizatoarea lui, doamna profesoara Valeria Bilț!
 
Și nu oriunde, ci într-un loc încărcat de atâta sfințenie și binecuvântare!
 
 
 
 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5