În curând,

Năsăudul va avea stemă nouă

Aleşii locali năsăudeni şi-au însuşit proiectul de stemă al oraşului, în şedinţa ordinară lunară de joi, 25 martie. Acesta va avea următoarele caracteristici; STEMA oraşului Năsăud se compune dintr-un scut timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri, coroană care semnifică că aşezarea are rang de oraş.

SCUTUL este despicat în două, în dextra, pe albastru, din argint, o pană de scris şi o călimară, dispuse vertical; în senestra, pe roşu, o cătană neagră ce ţine cu ambele mâini un drapel de aur, în diagonală, pe care este scris cu negru „VRR” – Virtus Romana Rediviva.

În ceea ce priveşte semnificaţia elementelor însumate pe stemă: pana de scris în călimară - reprezintă educaţia şi cultura din localitatea Năsăud; albastrul – semnifică adevăr, credinţă, cinste şi fidelitate; argintul – semnifică pace şi sinceritate; cătana neagră reprezintă recunoaşterea ca reşedinţă a Districtului Grăniceresc Militar al Năsăudului în secolul XVIII; roşul semnifică război, martiraj, putere, forţă şi mărinimie; negrul semnifică supărare, suferinţă, constanţă; aurul semnifică generozitate şi elevarea minţii.

Proiectul stemei se va trimite Comisiei Judeţene special constituite, în vederea analizării acesteia şi apoi a-şi da acordul pentru elaborarea ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5