Ultima lecție deschisă a profesoarei Domnica Gliga din Năsăud

În capela  năsăudeană, profesoara Domnica Gliga, de pe strada  Horea din Năsăud, a ținut ultima lecție deschisă de biologie, joi, 17 octombrie 2024, la ora 12, în prezența celor trei preoți Celsie, Greab și Rusu, a foștilor elevi de la Rebrișoara, colegi, părinți, rude, prieteni și vecini. O lecție cu tema „Toamna aurie”, cu îndemnuri de a iubi natura, viața și omul, pornind de la  realitățile  vieții, de la faptele  concrete și particulare pe care i le-a oferit experiența de zi cu zi în contactul său permanent cu școala și cu satul Rebrișoara, pe care l-a slujit peste 30 de ani. A făcut naveta alături de mai mulți dascăli năsăudeni, cu autobuzul,  mașini de ocazie sau pe jos prin ploaie, ninsoare, arșiță sau ger. Niciodată nu a întârziat deoarece a avut în grijă copiii satului, care i-au fost atât de dragi.

A  făcut parte din cor și venea la repetiții seri la rând,  ajungând acasă seara târziu, fără să ceară de la nimeni nimic, doar de la Bunul Dumnezeu sănătate și putere de muncă.  A rămas în istoria locală, mai precis în cartea „Sătenii”, cu mai multe comunicări științifice pe teme locale prezentate la simpozioane de etnografie și folclor, printre primele simpozioane ținute în mediul rural. A cercetat cultura plantelor textile, respectiv cânepa și inul, acordând atenție și activităților casnice din Rebrișoara. Își îndeplinea toate sarcinile școlare și extrașcolare în pace, armonie și comuniune desprinse parcă din pagini de poveste, cu glas duios  și chip senin  cu frumusețea satului, prospețimea florilor, verdele pădurilor și piscurile semețe ale dealurilor ce le călca cu copiii în frumoasele excursii pentru cunoașterea  și apărarea mediului înconjurător și alte activități cu școlarii, de o diversitate fermecătoare.

Într-un anotimp predestinat culegerii recoltei, a secat un fir de apă, un susur din istoria clepsidrei,  o floare udată cu lacrima purității plecată spre mărire și înălțare spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu .

  Lumină veșnică, Doamnă profesoară!

 Ioan Mititean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5