Ziua Armatei României, marcată la Bistrița! Ceremonie de retragere cu torțe, în această seară

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României, zi simbol pentru toate bătăliile și eroii neamului românesc care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru a-și îndeplini misiunea sacră de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a României. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” a organizat, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, ceremonialul militaro-religios pentru sărbătorirea Zilei Armatei României.

După acordarea onorului militar pentru comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, col. Cristinel Colibaba, și primarul municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, Imnul Naţional a răsunat din piepturile militarilor prezenţi. Protopopul ortodox Alexandru Vidican și protopopul greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna  - Cristian Goia, alături de preotul militar Cristian, au oficiat o slujbă de Te Deum.

"Ziua Armatei Române - ziua în care onorăm sacrificiul și curajul celor care au luptat și luptă pentru siguranța și independența noastră. Ne înclinăm în fața eroilor care și-au pus viețile în slujba patriei și le mulțumim militarilor care, zi de zi, sunt alături de noi, apărând valorile naționale și protejând pacea. Dragi bistrițeni, să ne amintim de puterea și dăruirea celor care îmbracă haina militară și să le transmitem toată aprecierea și respectul nostru!", a transmis primarul Gabriel Lazany.

Col. Cristinel Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, a transmis un mesaj în care a punctat principalelel repere ale acestei sărbători. Oficialităţile bistriţene au depus o coroană de flori, ceremonialul încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare pe muzica militară.

         Alături de militarii bistriţeni, cadre în rezervă şi retragere au fost președintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, deputatul Robert Sighiartău,  senatorul Ovidiu Florean, viceprimarul municipiului Bistrița – Ștefania Stere, consilieri județeni și locali, şefii inspectoratelor din subordinea MAI, directori ai instituţiilor deconcentrate, cadre militare în rezervă și retragere, familiile militarilor şi bistriţeni pentru care Ziua Armatei e o sărbătoare.

Manifestările organizate în garnizoana Bistrița se vor încheia cu ceremonia de retragere cu torțe începând cu ora 19:00. Aprinderea torțelor se va face în curtea Protopopiatului Bistrița, militarii urmând să se deplaseze pe itinerariul: Protopopiatul Bistrița - Pietonal Liviu Rebreanu - Piața Centrală - Strada Gheorghe Șincai - Strada Gării - Bulevardul Republicii - Strada 1 Decembrie - Strada Avram Iancu -cazarmă.

***

Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” a derulat și o serie de activități, în perioada premergătoare zilei de 25 octombrie. Astfel, în Cimitirul Eroilor, militarii brigăzii au îngrijit mormintele și monumentel cu sprijinul elevilor din municipiul Bistrița. „Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Bistrița, evenimentul ajungând la a XI-a ediție.  De asemenea, proiectul ,,Ziua Armatei României în școli’’, a trecut pe la Liceul Teoretic „Constantin Romanu Vivu” Teaca, Liceul Tehnologic Telciu, Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu’’ Maieru și Liceul Tehnologic ,,Ion Căian Românul’’ Căianul Mic.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5