La pescuit de ştiuci pe lacul „Lumina”

„Lumina” este unul dintre cele mai mari lacuri din Delta Sulinei. La 40 km distanţă de Sulina, lacul „Lumina” e cunoscut şi recunoscut pentru imensa cantitate de ştiuci care-l populează. La blincărit am ajuns cu barca d-lui Dobrican, un vechi şi experimentat pescar. După ce am străbătut, pe canale, nişte peisaje de vis, dominate de nuferi albi şi galbeni, monumente ale naturii, am ajuns în mijlocul lacului străjuit, la ora aceea matinală, de un soare roş-auriu, care pe la ceasul prânzului ne-a obligat să facem unele eforturi să-l suportăm. În barcă am fost trei, ca în povestirea lui Jerome K. Jerome, fără a-l mai socoti şi pe barcagiu: ing. Narcis Mureşan, din Bistriţa, cu fiul său Mihai sau Mihăiţă şi subsemnatul. Domnul Dobrican, de origine ardelenească, a fost la început destul de cătrănit că nu prea aveam succes la blincărit. Totuşi, când a început să prindă vreo două ştiuci, aproape una după alta, s-a mai liniştit.

Unele probleme nu le-au făcut şi plaurii care, la mijlocul lui iunie, pluteau destul de des pe suprafaţa lacului. Am întâlnit însă mai mulţi pescari în vârstă, cu bărcile pline de ştiuci. Mihăiţă a fost însă eroul zilei. Iată-l cu o frumoasă captură în mâini. E şi el, la cei 13 sau 14 ani ai săi, un pescar înrăit. Ştie să mânuiască undiţa ca un profesionist şi nu pierde ocazia să-şi însoţească tatăl la partidele de pescuit din lacurile şi apele bistriţene. Îi urăm în continuare fir întins!

I. Moise

Marilena Toxin a cucerit oraşul Sulina

Zilele acestea, scriitoarea Marilena Toxin din Bistriţa, şi-a lansat, în sala de festivităţi a Primăriei Sulina, cartea „Undeva… un capăt de lume”. La eveniment au participat primarul oraşului, Aurel Dimitriu, precum şi un numeros public. Cartea cuprinde o suită de povestiri adevărate despre Sulina şi locuitorii săi, fapt care a incitat mult întreaga asistenţă. Volumul a fost prezentat de d-na Ilinca Mihăilă, directoarea Bibliotecii Orăşeneşti – Sulina şi de scriitorul Ion Moise, autorul prefeţei.

Înconjurată cu multă simpatine de cei prezenţi, autoarea a oferit, în final, cuvenitele autografe.

Lansarea a fost însoţită de o expoziţie plastică, cu imagini din Sulina, realizate de Gh. Toxin.

I.M.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5