Sulina, mai aproape de noi
Eveniment cultural deosebit la la Centrul Cultural Municipal Bistriţa. Profesorii Marilana şi Gheorghe Toxin ne-au adus un colţ de rai în urbea noastră, prin lansarea volumului „ Undeva…un capăt de lume”.
Cartea cuprinde eseuri estivale semnate de scriitoarea Marilena Toxin, şi a apărut la Editura ASACHI din Piatra-Neamţ. Gazda manifestării a fost prof. dr. Dorel Cosma, directorul instituţiei, care a făcut o radiografie a activităţii bogate a celor doi slujitori ai artei, invitând apoi la microfon pe preşedinta Sociatăţii Conexiuni, Elena M. Cîmpan, care a prezentat pentru spectatorii ce au umplut foaierul instituţiei agensa bogată a societăţii de cultură şi arte Conexiuni, din care fac parte şi protagoniştii evenimentului. „ O caracteristică a tomului este capacitatea sadoveniană a descrierilor peisajelor dunărene şi maritime, a deltei, a florei şi faunei din zona estuarelor, descrieri din care nu lipsesc emoţiile, trăirile lirice şi, într-un cuvânt, întreaga gamă a aderenţei sufleteşti iscată de fabulosul ambiental. Prin evocările acestei lumi din capăt de pământ românesc, din care nu lipsesc informaţiile de natură istorică şi geografică, prin obiectivarea portretistică de un real rafinament stilistic ce subscrie o anume rigoare a stăpânirii mijloacelor narative, cartea este o etapă a unei indiscutabile maturităţi creatoare a Marilenei Toxin, maturitate care impune un nume şi un destin. De apreciat sunt şi ilustraţiile foto ce însoţesc textul, semnate de Gh. Toxin (soţul autoarei) care s-a afirmat şi ca talentat pictor peisagist, autorul unor expoziţii de foto, dar şi de pictură pe pânză în ulei şi acuarelă ce reprezintă oameni şi locuri din Sulina, chipuri de pescari trăgând la rame, dar şi încântătoare peisaje din Delta danubiană.
Toate aceste ilustraţii foto, precum şi micro-albumul de artă plastică sunt pe deplin adecvate poeticii narative a cărţii”, a spus scriitorul Ion Moise, prefaţatorul cărţii. Despre oraşul Sulina plin de frumuseţi şi de oameni aparte, a vorbit invitata specială de la Primăria Sulina, secretarul general Alina Picu. Domnia sa a mulţumit familiei Toxin pentru gestul de a promova micul orăşel şi a creiona personaje precum primarul Aurel Dimitriu (Aurică), Irina şi Procoşa Chirilov, bibliotecara Ilinca Mihăilă, învăţătoarea Ludmila, doamna Flori, moş Baltă, Vasile şi Dana Chirilov, Cristian Bâlea. În încheiere, înainte a a oferi autografe, autoarea cărţii a vorbit despre ceea ce a impresionat-o pe malul Dunării, de la oamenii simpli, primitori şi comunicativi, harnici şi generoşi, la povestirile lor, obiceiurile lor, şi peisajul deosebit. Expoziţia de lucrări a domnului Toxin a fost integrată şi de un panou cu articolele apărute în cotidianul nostrum, semnate de doamna Toxin, care acum se regăsesc în carte.
Adaugă comentariu nou