UN ORAŞ DINTR-UN COLŢ DE ŢARĂ: SULINA

Consecventă la ritmul în care a scris până acum, Marilena Toxin a scos încă o carte de proză.

UNDEVA…UN CAPĂT DE LUME este cea de-a patra carte a scriitoarei, premiată încă de la lansarea primului volum intitulat: JOC DE ROL.

UNDEVA…UN CAPĂT DE LUME cuprinde 33 povestiri inspirate din şederea autoarei în Sulina, pe parcursul unor concedii pentru refacerea forţelor fizice şi odihnă.

În viziunea autoarei, Sulina este un oraş de vis, unde totul este altfel decât în alte ţinuturi ale zbuciumatei noastre patrii. E un colţ de ţară cu oameni simpli, în sufletul cărora sălăşluieşte sinceritatea, afecţiunea pentru semenii noştri, bucuria de a trăi simplu, în mijlocul unei naturi bogate, din al cărei belşug scos cu trudă îşi îndestulează traiul.

Un primitivism romantic, o deschidere sufletească neîntâlnită la oameni obişnuiţi o atrage, legând-o printr-o prietenie durabilă, care o îndeamnă să-i imortalizeze ca personaje de roman: „Tuturora autoarea le face, cu răbdare şi cu talent artistic, portretul fizic şi moral, cu incursiuni în viaţa lor familială, prezentându-le preocupările lor casnice, administrativ-gospodăreşti, înclinaţiile, pasiunile mentalităţile, încât, aşa cum am subliniat, aceştia dobândesc constituţia şi rangul de adevăraţi eroi de roman”( Ion Moise, scriitor - PREFAŢA)

Un specific social al zonei Deltei, este conveţuirea multietnică, precum şi varietatea stării materiale a locuitorilor din prezent, dar mai ales din trecut ( de la prinţesă, la pirat) aşa cum se poate vedea şi din pietrele funerare aflate în cimitir.

Atrasă şi de legendele locului, unele cu rezonanţe pline de mister, autoarea se simte obligată să studieze şi istoricul ţinutului, pe care-l află nu numai din documentele oficiale, ci şi de la oameni şi chiar de la cimitire.

„Cred că nu există ţinut mai original ca înfăţişare, atât fizică, cât şi etnică, mai plin de amintiri străvechi şi mai demn de cercetat, ca acest pământ din Dobrogea. Delta, ocrotită de lege, are pământuri care la început atrag şi încântă, dar de aproape realizezi în ce colţ de rai te afli. Delta trebuie cercetată cu iubire şi răbdare, ca să-i descoperi însuşirile pe care le are numai ea. [...] Sub liniile pământului dobrogean se ascunde o lume deosebită de forme, o viaţă surprinzătoare de plante şi animale, privelişti nebănuite, precum şi comori ale trecutului (Melci, pag.41).

Structurat pe 33 de povestiri scurte, volumul descrie cu arta cuvântului ales, peisaje unice, locuri pline de mister şi unicitate, dar ne dă şi date istorice, rezultate din studierea documentelor autentice.

„O altă caracteristică a tomului este capacitatea sadoveniană a descrierii peisajelor dunărene şi maritime, a Deltei, a florei şi a faunei din zona estuarelor, descrieri din care nu lipsesc emoţiile, trăirile lirice şi într-un cuvânt, întreaga gamă a aderenţei sufleteşti, iscată de fabulosul ambiental” (Ion Moise, PREFATĂ).

Volumul, ilustrat cu fotografiile executate de pictorul şi fotograful Gheorghe Toxin şi completat cu 54 de reproduceri ale picturilor în acuarelă, reprezentând aspecte din Sulina (bărci, case pescăreşti, străzi, faruri, bălţi cu nuferi) toate alcătuind un frumos album al specificului locului, poate servi ca motiv de atracţie pentru turişti – dar în afara valorii comerciale-publicitare, el are o valoare artistică, literară, şi plastică. Picturile neîntrecutului plastician surprind excelent peisajul arid, de secetă, cu cerul spălat de culoare, cu vegetaţia arsă, unde şi luntriile şi gardurile parcă iau foc. O realizare minunată a soţilor Toxin, care şi-au unit munca şi talentul într-o carte minunată - Felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5