„Şi ei sunt ai noştri” – în cadrul Adunării Generale a CMRR B-N
O acţiune de o sensibilitate aparte, de un înalt patriotism şi vibrante emoţii, recunoştinţă şi onor pentru cei care s-au jertfit pentru neam şi ţară, eroii noştri din Primul Război Mondial, s-a desfăşurat la Cercul Militar Bistriţa, în cadrul Adunării Generale a CMRR, Filiala B-N, în 30 octombrie, începând cu ora 11.00, la care a transmis un mesaj şi ministrul Doina Pană, prezentă la acţiune.
În prima parte a manifestării, col. Nicolae Pop, preşedintele Filialei CMRR B-N, a făcut o pertinentă informare privind activitatea desfăşurată de către CMRR în ultima perioadă; col. Ioan Cordovan a prezentat Bilanţul financiar-contabil al filialei până în anul 2014.
În continuare au fost prezentate, cu exemplificări prin proiecţii, istoricul, bilanţul, dotarea, componenta armatelor, teatre de operaţiuni, participanţi în Primul Război Mondial de către col. Vasile Măgheruşan, preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” B-N şi col. Ioan Cordovan, care au reuşit să redea, inclusiv în carte, o imagine de ansamblu de la istoria generală la istoria locală.
Au onorat cu prezenţa col. Ovidiu Liviu Uifălean, cdt. Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” şi cdt. Garnizoanei Bistriţa şi reprezentantul CJ B-N, fiind prezenţi numeroase cadre militare în rezervă şi retragere, inclusiv generali.
În partea a doua, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi Arhivele Naţionale s-a lansat un sensibil şi edificator volum – „Şi ei sunt ai noştri”, autor Ana Maria Neniţoiu, de la Arhivele Statului, Filiala B-N, care a subliniat faptul că „O faptă eroică vorbeşte întotdeauna inimii. Ea găseşte singură drumul spre sufletul nostru şi ne stârneşte admiraţia, respectul şi recunoştinţa”.
Documentatul şi ilustratul volum a fost realizat în cadrul Proiectului cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2014, având titulatura „Călător în istoria Bistriţei” prin care s-a scos în evidenţă o parte din istoria locală a fostului comitat Bistriţa-Năsăud.
Şi-au mai adus contribuţia la elaborarea materialului documentaro-sentimental dr. Adrian Onofreiu (Arhivele Statului B-N), scriitorul Liviu Păiuş din Rodna, col. Vasile Tutula – preşedinte VRR din Cluj-Napoca şi prof. Ioan Seni - preşedinte Astra Năsăudeană.
Citiţi şi:
- O carte de referinţă în istoria militară a judeţului
- Cinste, onoare şi recunoştinţă militarilor din Brigada 81 Mecanizată Bistriţa
- Cinste, onoare, demnitate şi respect pentru veteranii de război
- I.S.U. „Bistriţa” – Evaluarea activităţii pe anul 2013
- O lecţie de istorie şi patriotism – Eroii judeţului B-N, eroii neamului nostru – la Blăjenii de Sus
Comentarii
Felicitari D'lui Lazar I. pentru articol ! mai rar se publica in presa noastra asemenea actiuni cu profund caracter PATRIOTIC. Sa ne iubim tara, si fiecare dintre noi sa facem ceva pentru EA. Luni 3 Noiembrie este ziua vinatorilor de munte. La ceas aniversar le adresez fostilor mei vinatori de munte activi si rezervisti din Bistrtta si din Brasov, Sf. Gheorghe Alba Iulia,Miercurea Ciuc, Vatra Dornei, Curtea de Arges sincere felicitari , va urez sanatate d'voasta si familiilor d'voastra, satisfactii personale si sa continuati frumoasele traditii ale Vinatorilor de Munte , La Multi Ani ! Gl. bg. (r). Dragos Iacob.
Adaugă comentariu nou