Ecologiştii vor vota bugetul pentru 2015
În cadrul conferinţei de presă a Partidului Ecologist Român, Filiala Bistriţa-Năsăud, desfăşurată în 11 februarie, începând cu ora 10, la care au participat Alexandru Toniuc – preşedinte filială, Marius Bălan – preşedintele Organizaţiei Municipale PER şi Maxim Gagea – consilier PER, s-au dezbătut subiectele privind: Prezentarea raportului de activitate pe anul 2014 al consilierilor PER; prezentarea poziţiei Filialei PER BN cu privire la proiectul bugetului municipiului Bistriţa pentru anul 2015 şi abordarea de soluţii ecologice, date de reprezentanţii PER în rezolvarea diferitelor situaţii şi propuneri pentru a păstra echilibrul ecologic.
Alexandru Toniuc a prezentat raportul de activităţi pentru 2014, consilierii PER depunând 19 proiecte, au iniţiat hotărâri, şi-au propus să fie consecvenţi cu proiectele promise în campania electorală.
Au fost chemaţi la consultări pentru bugetul pe 2015 al Primăriei, pe care îl vor vota fiind cuprinse şi acţiuni de reîmpădurire şi stabilizarea terenului, plantarea de arbori şi arbuşti în valoare de 2 milioane lei, proiect pentru lărgirea pe 3 benzi a str. Tărpiului, iar unele proiecte nu vor fi susţinute de PER.
Consilierul Maxim Gagea: - „Nu dictatura voturilor trebuie să primeze, ci raţiunea şi logica lucrurilor. Este nevoie să investim în cultură, este necesar un teatru municipal la Bistriţa (propunere susţinută şi de prof. dr. Dorel Cosma, directorul CCM „George Coşbuc” şi scriitorul Al. C. Miloş pentru a deveni o Capitală culturală a Transilvaniei.
Toniuc a precizat că au o mare satisfacţie pentru păstrarea terenului cu iarbă de la CN „Liviu Rebreanu”.
Preşedintele Organizaţiei Municipale a PER, Marius Bălan, a susţinut şi motivat acţiunile pe care le vor face: „Ecologiştii nu mai sunt „Gică contra”, rezolvarea problemei gunoaielor din Zăvoaie, nu fonduri pentru construcţia parcărilor subterane pentru că dispar spaţiile verzi.
Referitor la necesitatea existenţei toaletei publice din părculeţul din Piaţa Unirii (lângă Protopopiatul Ortodox), a precizat: „Nu sunt de acord cu desfiinţarea grupurilor sanitare publice din municipiu.
Toaleta publică este necesară pentru cetăţenii oraşului de toate vârstele, este un element de civilizaţie urbană, fiind în apropiere şi biserica ortodoxă, nu vrem să vedem pasajele transformate în toalete.
Preoţii susţin modernizarea toaletei publice pentru enoriaşii care participă duminică la slujba religioasă.
După informaţiile pe care le deţin, acest domeniu nu este al Primăriei, ci este al bisericii ortodoxe...”.
Citiţi şi:
- Alexandru Toniuc a renunţat la şefia PER BN şi la CL Bistriţa. Bogdan Iclezan, viitorul consilier municipal, este şi liderul PER Bistriţa
- Ecologiştii din CL Bistriţa consideră că au fost „executaţi politic” pentru gândirea eco-liberală
- Alexandru Toniuc: Ecologiştii vor rămâne a treia forţă politică în cadrul Consiliului Local Bistriţa
- Cristian Ţetcu, noul preşedinte PER Bistriţa
- Maxim Gagea şi Marius Bălan şi-au prezentat raportul de activitate
Comentarii
Degeaba ai cel mai mare buget daca nu stii ce sa faci cu banii. Primarul o tine langa cu partia de schi de pe pasunea din Unirea, ca si cum toate problemele orasului ar fi fost rezolvate si exact asta le mai lipseste bistritenilor. Adevarata problema este legata de eficienta unei investitii intr-o partie de schi la Bistrita, stiut fiind ca temperatura medie anuală (izoterma anuala) este de 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Toplita cu care primarul face comparatia, izoterma anuala este de 5,5 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca acestea nu vor puta functiona mai mult de 2-3 luni pe an. Asa se explica faptul ca de atata vreme nu exista nici un interes din partea unui investitor privat pentru aceasta investitie. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare poate fi luata in considerare.
Cu toate astea, cele mai mari investiții din bugetul propriu în 2015 vor reveni pârtiei de schi „Wonderland”, 18.200.000 de lei, din care 18.000.000 de lei vor constitui obiectul unui împrumut.
Pe de alta parte, parea multi bani sunt irositi pe tot felul de proiecte sau studii de fezabilitate care de care mai nefezabile si mai fantasmagorice, (vezi tramvai in centrul istoric). Sau si mai nastrusnica "Autogara suspendata", dupa modelul 'Autostrazii suspendate' a lui Sorin Oprescu. Este o tampenie absolut inutila, care nu va decongestiona circulatia in zona garii, ci din contra o va strangula si mai mult. Solutia ar fi cea sugerata de unii cetateni de deviere a caii ferate spre Bistrita Bargaului pe traseul fostei linii uzinale de la CPL, astfel gara sa devina cap de linie precum Gara de Nord din Bucuresti.
Prin urmare, e clar ca nu exista nici o sansa ca orasul sa simta imbunatatire a conditiilor de viata asigurata locuitorilor sai, si cu toate astea Ecologiştii vor vota bugetul pentru 2015.
Adaugă comentariu nou