Drum bun, între Sânmihaiu de Câmpie și Teaca! Două sate aduse la viață, Stupini și Archiud

Lucrările de modernizare unui tronson de 10,3 km din Drumul Județean 162, între Teaca și Sânmihaiu de Câmpie (DN 15A – DJ 151), au fost recepţionate marţi. Valoarea totală a acestei investiții este de 17 milioane de lei, o finanţare comună a Copnsiliului Judeţean şi a Guvernului României, prin PNDL. 
 
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Ioan Ţintean – preşedinte al Comisiei de Recepţie, directorul executiv Dorin Popescu, ing. Gabriel Pop, au fost reprezentanţii companiei Diferit Cluj, cea care şi-a adjudecat contractul de execuţie, ai Inspectoratului Teritorial în Construcţii, dar şi primarii celor două comune tranziteate de acest drum – Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie) şi Damian Iustian Muntean (Teaca), dar şi Romeo Florian (Lechinţa) sau Vasile Codrea (Budeşti).  
 
„E o lucrare foarte importantă, costisitoare, complexă, un tronson de peste 10 km, cu un contract care a început în anul 2016 cu durată de execuţie de patru ani. A început în octombrie 2016 şi ne bucurăm că s-a finalizat în doi ani de zile. Sunt lucrări de calitate, pentru care vreau să le mulţumesc şi-i felicit pentru eforturile pe care le-au făcut pentru ca proiectul să se finalizeze la jumătatea timpului pe care l-am prognozat. E o finanţare comună a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud din bugetul propriu şi Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o lucrare de 17 milioane lei, aproximativ 4 milioane de euro, care face legătura extrem de importantă în cele două văi, DN 151 şi DN 15A. E o bucurie pentru mine că ceea ce ne-am propus şi chiar cu mult mai mult decât aş fi visat s-a întâmplat”, a declarat preşedintzele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. 
 
În context, acesta a anunţat că au fost semnate contractele de finanţare pentru toate cele cinci proiecte retrospective, de aproximativ 105 milioane euro. „Deja primele cereri de finanţare au fost depuse, o parte din bani vor intra în contul Consiliului Judeţean până la finalul anului. Sper să avem şi pentru anul viitor un buget important cu care să ne putem continua proiectele. Avem marele avantaj că undeva la 8-10 milioane euro recuperăm din retrospective, bani care vor rămâne la noi, la Consiliul Judeţean şi vom face demersurile necesare. Să vedem când o să catadicsească domnul preşedinte Iohannis să termine de citit propunerile de miniştri şi să numească un ministru pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care este vital pentru noi. Aştept să vină noul ministru să mă duc să port o discuţie cu el ca măcar o parte din sumele pe care Ministerul Dezvoltării le încasează în urma efortului major făcut de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud să se poată întoarce pe proiecte de dezvoltare a drumurilor judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a mais spus preşedintele Moldovan. 
 

Şeful administraţiei judeţene a menţionat că se vor face toate eforturile ca şi sectorul de drum Sânmihaiu de Câmpie (DJ 151) – Visuia să fie modernizat.

 O veste bună au primit şi autorităţile din Teaca. „DJ 173, care pleacă din Şieu  este prins pe retrospective, contractele de finanţare sunt semnate, urmează procedurile de întocmire a caietelor de sarcini şi licitaţiile pe care sper să le facem în acest an. Din primăvară vom începe şi lucrările la DJ 173, mai exact Şieu – Posmuş – Pintic – Teaca – Milaş, deci tot tronsonul, inclusiv unde sunt alunecări de teren. Acolo deja avem finanţare. Şi acel drum va fi modernizat. DN 15A este făcut, drumurile de interes local şi agricol le-a făcut domnul primar, deci comuna Teaca, care este poarta de intrare în judeţ din zona Mureşului şi pe unde trec toţi cei care vin din Bucureşti spre zona Bistriţa arată foarte bine”, a precizat preşedintele Moldovan. 

 
 Primarul Ioan Mate: E un drum important pentru noi, se scurtează distanţa cu 24 km
 
Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a menţionat că acest drum are o importanţă mare pentru locuitorii zonei, „pentru că face legătura între Câmpia de sud a judeţului şi zona Teaca, cu legătură spre Reghin”.
„Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte pentru că, acum 3 sau 4 ani, când a venit pe acest drum, erau salcâmi groşi cât mâna şi domnul preşedinte a întrebat: Ăsta-i drum judeţean? E foarte-foarte important acest drum şi-i mulţumesc încă o dată pentru că este un om de cuvânt şi un om care a respectat tot ce a promis, să avem această legătură cu drumul judeţean. Şi nu mă refer doar la acest drum, ci la toate lucrările de investiţii din comuna Sânmihaiu de Câmpie, care este traversat de cinci drumuri judeţene. În 2012 era funcţional doar unul. Acum din cinci, cinci sunt funcţionale. Acest lucru i se datorează cuvântului dat de preşedintele Consiliului Judeţean, în primul mandat, când am discutat cu el, şi nu numai domniei sale, ci tuturor membrilor Consiliului Judeţean care au votat, precum şi proiectanţilor, constructorilor, pe care-i felicit pentru că au finalizat lucrarea mai repede cu doi ani. Astfel, drumul se scurtează, faţă de Lechinţa, cu 24 de km”, a menţionat primarul Ioan Mate. 

Primar Iustian Muntean: Acest drum a readus la viaţă două sate

         Primarul comunei Teaca a precizat că această investiţie este una benefică pentru revitalizarea zonei. „Este o bucurie enormă şi pentru mine, ca primar al comunei Teaca. În primul rând Drumul Judeţean162 care leagă Sânmihaiu de Teaca a readus la viaţă două sate – Stupiniul şi Archiudul. Am început acest drum judeţean de la Teaca şi iată că suntem în Sânmihai. Am participat personal la defrişările de pădure care au avut loc aici în urmă cu doi ani. Este o fericire pentru noi în primul rând. Îi mulţumesc în primul rând preşedintelui Consiliului Judeţean, Consiliului Judeţean în numele celor care trăiesc în aceste localităţi”, a declarat primarul comunei Teaca. 

         Vicepreşedintele Ioan Ţintean: Diferenţa dintre zona de Câmpie, Someş sau Bârgău este tot mai mică

         În calitate de preşedinte al Comiei de Recepţie, vicepreşedintele Ioan Ţintean a declarat că lucrările, în ciuda unor probleme apărute pe parcurs, sunt de bună calitate. Mai mult, prin astfel de investiţii de infrastructură se reduce decalajul între loclaităţile judeţului.

 „Reiterez ceea ce v-am spus demult, încă din 2012 când am avut discuţii şi înţelegeri cu preşedintele Radu Moldovan, aşa am hotărât atunci să facem eforturi împreună să revitalizăm puţin zona pentru că era prea mare discrepanţa între localităţile din Câmpie şi cele de pe Someşul Superior şi de pe Bârgău. Astăzi, diferenţa este, după cum se poate vedea cu ochiul liber, tot mai mică. Şi dacă oamenii din această zonă au energie electrică, drum, apă-canal, mă gândesc şi tineretul, care a părăsit în urmă cu ani această zonă, se va gândi să revină încet-încet şi să se gândească la noi forme de afaceri în această zonă, prin implicarea resuselor locale din zonă. Eu cred că această zonă, cu timpul, se va repopula şi, cu atât mai mult, se va micşora diferenţa ca nivel de trai şi ca utilităţi şi tot ce doriţi, între această zonă şi restul judeţului. Ne bucurăm foarte mult pentru ceea ce aţi făcut în această zonă şi mai ales că s-a scurtat durmul între cele două comune, care era greu de parcurs până în urmă cu un an –doi”, a declarat vicepreşedintele Ţintean. 

 
 

Comentarii

11/12/18 16:27
Adi

Drumul județean 154 A iar este uitat se pare că !!! Rușine , nu sunteți în stare de 4 km de drum ,trebuie să ocolească cei care fac naveta 50 km in plus ,pentru incompetență voastră!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5