Enciclopedistul Vasile Jimboreanu şi-a transformat pasiunea într-un mod de a trăi
Pe str. Liviu Rebreanu din Bistriţa se află o instituţie (fără firmă încă) unică în ţară, cu un fond documentar imens ce poate rivaliza cu o bibliotecă universitară, cel puţin. Prin grija neobositului animator cultural, prof. dr. Dorel Cosma, instituţiei respective i-au fost destinate spaţii corespunzătoare, funcţionale. Aici, zi de zi, poate fi întâlnit buchisind la mersul vremii un om cu totul special, un „enciclopedist” prin ceea ce a făcut şi face, scriitorul şi jurnalistul Vasile Jimboreanu. Gimi, aşa cum îi spunem noi, ne-a dăruit o colecţie –fond documentar –bibliotecă ce pot deveni repere în educaţie şi cunoaştere.
Pasiunea lui Gimi datează de vreo 40 de ani, din vremea când era jurnalist. De atunci, an de an, a adunat, a răsfoit, a fişat şi a aşezat cu grijă în cutiuţe şi pe rafturi mii de documente şi înscrisuri decupate din ziarele şi revistele vremii. Ca să ne dăm seama de volumul muncii depuse, să spunem că a răsfoit peste 16 tone presă (ziare şi reviste), a consultat 3.000 de volume despre sport în mai multe limbi. Dacă ar fi să facem doar un sumar inventar ar trebui să reţinem următoarele: un fond de carte de 15.000 volume; 1.000 reviste cu conţinut sportiv; 200 casete înregistrări cu mari campioni, un fond documentar de cultură generală cuprinzând 200 cutii cu plicuri şi 100.000 cu materiale, documente din literatura sportivă; 100.000 plicuri din toate sporturile de la nivel mondial, naţional şi judeţean; biblioteca sportivă cuprinde decupări din ziare; 5000 de exemplare în limbile română, maghiară, rusă, engleză; o bibliotecă de cultură generală, literatură belestristică în mai multe limbi. Un capitol important îl constituie folclorul, religia, turismul. Dintre noutăţile mai recente să amintim de Salonul de trofee culturale (300), salonul de trofee sportive (400), Societatea Filatelică – coordonată de Mircea Calu; expuneri de trofee şi literatură de specialitate, în special sport.
Fondul documentar se îmbogăţeşte mereu prin donaţii, printre acestea numărându-se: Ovidiu Buracu, Costică Şomfelean, Elena M. Cîmpean, Valer Sâmihăian etc. Centrul de documentare începe să devină o sursă bibliografică pentru specialişti, cadre didactice, doctoranzi în întocmirea unor studii de specialitate. Recent, Vasile Jimboreanu a donat mobilier adecvat (bibliotecă, mobilă furnir nuc) spre a fi expuse la loc vizibil documentele de interes major pentru cei interesaţi. De asemenea, ca o altă noutate este salonul de muzică şi arte frumoase pentru care tot Vasile Jimboreanu a donat peste 2000 cărţi din domeniile muzică, arte frumoase, sute de discuri etc.
Centrul documentar, cum spuneam, devine un punct de atracţie pentru numeroşi cercetători. Cu atât mai mult, domnul Jimborean ar trebui apreciat fiindcă un astfel de om, care şi-a transformat o pasiune într-un mod efectiv de a trăi se întâlneşte mai rar.
Citiţi şi:
- Unicat în România: Instituţia Vasile Jimboreanu
- Centrul Documentar Expoziţional din Bistriţa – o sursă de informaţii pentru handbalista Szilvia Szabo, dar şi pentru doctoranzi, elevi, studenţi şi profesori
- În curând, Centrul de documentare culturală şi sportivă a municipiului Bistriţa (bibliotecă, arhive, sală de lectură digitală, filatelie)
- Vezi ce sume sunt alocate primăriilor de la Consiliul Judeţean!
- Vasile Jimboreanu – un documentarist foarte informat
Adaugă comentariu nou