Noi norme în asigurări pentru proprietarii de locuinţe, de la 1 septembrie

Proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi de la 1 septembrie să încheie două poliţe de asigurare, una obligatorie şi alta facultativă, dacă doresc să-şi protejeze casele pentru sume şi riscuri suplimentare celor prevăzute de asigurarea obligatorie.
„Începând cu data de 1 septembrie 2012, toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora. Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii. Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă.
CSA a modificat normele de punere în aplicare a Legii nr. 260/2008 astfel încât societăţile de asigurări să pună în execuţie, în mod unitar, dispoziţiile legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor", se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Asigurările obligatorii sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o companie deţinută de 13 asigurători, şi costă 10 şi respectiv 20 de euro pe an. Măsura CSA vine în contextul în care asigurătorii care emit poliţe facultative au concurat puternic PAID în ultimii doi ani prin reducerea preţurilor, iar portofoliul companiei a scăzut treptat şi a ajuns în prezent la circa 400.000 de poliţe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5