Asigurarea locuinţei, obligatorie!

Unde ne asigurăm şi cât ne costă?

Bistriţenii, proprietari de locuinţe, sunt obligaţi ca, în termen de şase luni, să-şi asigure imobilele. A devenit obligatorie asigurarea tuturor locuinţelor astfel că proprietarii care nu doresc să fie sancţionaţi cu între 100 şi 500 de lei, trebuie să se conformeze.

Proprietarii trebuie să-şi asigure casele numai la companiile care fac parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) din care fac parte: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România.

Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă sau din chirpici şi de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn.

Valoarea asigurată, suma primită ca despăgubire de la asigurător este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Asigurarea obligatorie a locuinţei oferă protecţie în caz de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure.

Unii proprietari de locuinţe la bloc nu sunt de acord cu această obligativitate de a încheia poliţe de asigurare pentru case, ei considerând că inundaţiile, cutremurele şi alunecările de teren nu sunt riscuri care să le afecteze imobilele.

Pe de altă parte, cei care au deja încheiată poliţă de asigurare facultativă, la expirarea acesteia trebuie să încheie poliţa obligatorie, lucru ce îi nemulţumeşte dat fiind faptul că nu au încredere în firmele de asigurări din PAID. Mai mult, nu se cunoaşte cum se va proceda în cazul locuinţelor aflate în litigii sau acele pentru care nu s-a făcut succesiunea, proprietarii fiind decedaţi.

Marile companii de asigurări precum Omniasig, Allianz Ţiriac, Asirom sau BCR Asigurări nu s-au implicat în acest proiect de asigurare obligatorie a locuinţelor, dar au lansat produse de asigurare similare care acoperă toate riscurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5