Noi taxe şi impozite

Ministerul de Finanţe propune o adevărată revoluţie fiscală, din care nu va scăpa aproape nici un contribuabil. Ca orice revoluţie, se va lăsa cu mult sânge, atât în rândul românilor bogaţi, cu multe proprietăţi, cât şi al mamelor, veteranilor de război, dar şi al celor care lucrează pe drepturi de autor.

Luna iunie va debuta cu noi impozite care vor afecta atât persoanele care deţin bani în bănci, care deţin mai multe proprietăţi dar şi pe cei care primesc retribuţii modice. Astfel, potrivit unui proiect de act normativ care vine să modifice Codul fiscal, tichetele de masă, cele cadou, dar şi tichetele de creşă, de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi incluse în categoria veniturilor salariale şi vor fi impozitate.

În acest sens, proiectul prevede includerea în veniturile salariale a contravalorii tichetelor cadou, tichetelor de creşă, tichetelor de vacanţă şi tichetelor de masă, precum şi a plăţilor compensatorii, dar şi a veniturilor din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator.

Impozitate vor fi şi veniturile din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente, cele din dobânzile din sistemul economisire creditare în domeniul locativ dar şi veniturile sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Impozitul pe clădiri se majorează cu 30 la sută, faţă de cota actuală, pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a două clădire în afara celei de la adresa de domiciliu (cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creşte cu 100 la sută.

Creşterea impozitelor va afecta şi drepturile de autor. Pragul de cheltuieli deductibile pentru cei plătiţi pe drepturi de autor va fi scăzut de la 40 la 20 de procente.

Totodată, din iunie, va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc şi va fi unificată cota de impunere a acestor venituri la 25 la sută. Cota de impunere a venitului obţinut din jocuri de noroc va fi majorată de la 20 la 25 la sută pentru persoane nerezidente.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5