Cronica muzicală

Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania, aplaudate la Bistriţa

Celebrul compozitor francez impresionist a trăit între anii 1875-1937 şi s-a afirmat la început ca dirijor. După tipărirea Memetului antic pentru pian ni se descoperă o impresionantă lume sonoră cu rezonanţe folclorice. Ravel îşi orchestrează propriile lucrări pentru pian, multe dintre ele dansuri – Pavana, Valsul, Mormântul, dar şi ale confraţilor, vezi Tablourile dintr-o expoziţie de Musorgski.
Rene Dumesnil îi povestea lui M. Ravel că baletul pe care-l compusese în 1909, „Daphnis şi Cloe”, iar Ravel a ripostat – capodopera mea este... Bolero! Baleoro este un dans vechi popular, de secol XVIII, cu origine spaniolă, folosit de Chopin ori Weber ca un model ritmic persistent, compozitorul compunându-l în 53 de ani. Creat în 1928, Bolero-ul muzică de balet pentru orchestră în Do major. Un arăbesc melodic creşte în proporţii, nu prin volum, ci prin intrarea succesivă a celorlalte instrumente. Motivul muzical o menţine, reluându-se ca o mirare, ca o rugăminte, ca o dorinţă tot mai persistentă, tot mai profundă, filozofică.
Evenimentul muzical, desfăşurat duminică, 21 februarie, la Sinagoga din Bistriţa, a fost un concert simfonic aniversar – Maurice Ravel. Au evoluat în faţa unei săli arhipline pianistul clujean Csiky Boldizsar, acompaniat de Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania din Cluj, dirijor fiind apreciatul Petronius Negrescu.
Acţiunea a fost girată de către Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.
Artiştii şi lucrările muzicale au fost prezentate de prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul CJC BN. În program s-au interpretat lucrările muzicale: Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră, Pavană pentru o infantă şi defunctă şi Bolero.
Un concert aniversar sinfonic – Maurice Ravel, care va marca anul calendaristic muzical 2016, la Bistriţa!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5